Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Nedtrapping av medisiner mot depresjon

Spørsmål

Hei! Jeg har noen spørsmål vedrørende olanzapine og zoloft. Jeg har stått på 10 mg olanzapine og 100 mg zoloft daglig i over to år, grunnet en episode med alvorlig depresjon med psykotiske symptomer, som medførte i innleggelse på psykiatrisk sykehus i noen uker. Etter innleggelsen har jeg vært helt "vanlig" og i fin form og jeg både jobber og studerer og det går helt fint. Jeg har ikke opplevd noen bivirkninger av medisinene. Nå har jeg i samråd med legen begynt å trappe ned på olsnzapin og jeg står nå på 2,5 mg og har gjort det en liten stund nå. Jeg merket den første uken at jeg ble nokså paranoid, men så gikk det over og nå føler jeg meg helt fin. Men så er det slik at jeg skal på et utenlandsopphold av en varighet på fire uker snart og jeg lurer på om det er lurt å fortsette på 2,5 mg frem til jeg er tilbake i Norge? Fastlegen min sa at jeg kunne seponere olanzapine etter to uker på 2,5 mg men tenker du at jeg bør stå på det noe lenger før jeg seponerer, i og med at jeg opplevde å bli paranoid etter ca en uke på 2,5 mg? Kan dette være en bivirkning av nedtrappingen? Når tenker du at jeg kan begynne å trappe ned på zoloft? Jeg føler meg frisk nå og vil helst greie meg uten medisiner. Kan bivirkninger som for eksempel tardive dyskinesier oppstå etter seponering? Hvordan kan jeg unngå denne uheldige bivirkningen? Og hva med eventuelle skader på leveren pga medisinene? Er det andre ting jeg bør tenke på? Jeg har aldri før vært i psykiatrien, så innleggelsen var min første.

Kvinne 33
Svar

Hei.


Du stiller gode spørsmål her, og jeg skal forsøke å besvare dem ett av gangen:


"Men så er det slik at jeg skal på et utenlandsopphold av en varighet på fire uker snart og jeg lurer på om det er lurt å fortsette på 2,5 mg frem til jeg er tilbake i Norge?"


Ja, så absolutt. Bestem deg for det, det er en god forsikring. Psykiske plager kan trigges av nye og uventede omgivelser, hendelser, som det er nok av i et utenlandsopphold, uansett om det i utgangspunktet er hyggelig. Jeg vil nærmest insistere på at du velger det. Så her har du tenkt rett.


 "Fastlegen min sa at jeg kunne seponere olanzapine etter to uker på 2,5 mg men tenker du at jeg bør stå på det noe lenger før jeg seponerer, i og med at jeg opplevde å bli paranoid etter ca en uke på 2,5 mg? Kan dette være en bivirkning av nedtrappingen? "


Her gjelder følgende regel: Heller "litt for sakte" enn litt for fort. Det å gjøre slike nedtrappinger sakte, kan du kun vinne på. Det er en slags forsikring mot at symptomer kan dukke opp igjen. Det haster jo heller ikke å trappe ned, siden du tross alt har brukt medisinene såpass lenge, og du har heller ingen potensiell gevinst av noe slag, ved å trappe ned så raskt som mulig.  Det er selvfølgelig fullt mulig at det vil gå aldeles greit å gjøre det i det tempo fastlegen din har foreslått, men jo lenger tid du bruker, jo bedre og sikrere er det.


"Når tenker du at jeg kan begynne å trappe ned på zoloft?"


Dette vil fastlegen din ha veldig mye bedre forutsetninger for å si noe om, enn jeg, siden han/hun kjenner deg så mye bedre enn jeg gjør. Det jeg tenker, er at du med sikkerhet bør kun trappe ned ett medikament av gangen, og at du gjerne bør ta en pause i nedtrappingen av olanzapine og se at alt fungerer greit, før du begynner å trappe ned Zoloft også.


"Kan bivirkninger som for eksempel tardive dyskinesier oppstå etter seponering? Hvordan kan jeg unngå denne uheldige bivirkningen?


Det vil heller oppstå mens du bruker det, enn etter seponering, så det trenger du ikke å bekymre deg for.


 "Og hva med eventuelle skader på leveren pga medisinene?"


Jeg går ut fra at fastlegen din har sjekket dette underveis mens du har brukt medisinene. Det gjøres vha blodprøver. Har du ikke fått leverskader så langt, så får du det heller ikke videre, spesielt ikke under nedtrapping, siden sannsynligheten for dette minsker med reduserte doser. 


"Er det andre ting jeg bør tenke på?"


Ja, jeg tenker at du ikke bør være kompromissløs, men ærlig, underveis i nedtrappingen. Dvs at om du kjenner noe som ikke er greit, evt mulige lette tilbakefall av tidligere symptomer, så må du ikke gjennomføre nedtrapping av prinsipelle grunner eller kun fordi du har bestemt deg for det eller liknende. Helsen er viktigst, og det er et utrolig mye bedre valg å bruke en medisin, enn å være syk, om det er dette man skal velge mellom.


Håper svarene og rådene var til nytte. Lykke til og ha det bra.