Nedsatt lyst på sex: Bivirkning av antidepressiva?

Spørsmål

Hei, jeg er ei dame på 46 og samboeren min er 41 år. Vi ble kjærester i fjor sommer. Han hadde potensproblemer, men sa at han slet med prestasjonsangt og at det var nok pga det. På høsten fikk jeg vite at han i mange år har vært medisinert med 20 mg cipralex og 45 mg remeron pga angst/ depresjon for flere år siden. Han fortalte da at han nesten aldri tenkte på sex og kunne ikke huske sist han onanerte.( Han hadde normal sexlyst før han ble satt på disse medisinene) Dette var ikke lett , men jeg elsker han veldig høyt. Vi flyttet sammen og i julen startet han seponering med min støtte. Nå er han nede i 5 mg cipralex og 10 mg remeron annen hver dag. Vi har litt sex sammen , men det er ikke ofte.. Vil han få normal sexlyst når han er helt av medisinene eller kan så lanvarig bruk av antidepressiva gitt han varig skade ? Mvh dame 46 år

Kvinne 46

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Nedsatt sexlyst og/eller ereksjonsevne er en ikke uvanlig bivirkning av slike medisiner. Det er derfor god grunn til å tenke at dette kan dreie seg om bivirkninger i hans tilfelle. Men ting er jo ofte ikke enten-eller, så at her kan være en god komponent av prestasjonsangst også, er helt klart også en mulighet. Spesielt når han opplever det selv slik også. Og det er lite som er mer lammende på sex og ikke minst ereksjon, enn akkurat dette prestasjonselementet. Du spør om han vil få normal sexlyst når han slutter helt med medisinene. Det er få biologisk-psykologiske ting som kan forutsies med sikkerhet, så et skråsikkert svar på dette får du kun ved å erfare dette selv, altså med tiden. Men såfremt dette dreier seg om bivirkninger, hvilket det er god grunn til å tro, så vil de forsvinne når medikamentet ikke brukes lenger. En får med andre ord ikke varige bivirkninger av den typen, av slike medisiner. Det er også doseavhengig, dvs at sexlyst kan komme litt etter litt, med stadig lavere medisindoser.

Og så er det oppi dette bildet svært viktig å huske på at sex er "99%" mentalt, slik at dere begge tar høyde for alle typer psykologiske faktorer her i tiden fremover. 

Håper det var et greit svar. Lykke til.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-