image: Muskelsmerter som bivirkning av kolesterolmedisin?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Muskelsmerter som bivirkning av kolesterolmedisin?

Spørsmål

Jeg har tidligere brukt kolesterolsenkende medisin i mange år, men sluttet som et forsøk i omtrent 2 år. Legen anbefalte meg nå å begynne igjen etter litt høye verdier i januar i år, og jeg bruker nå Atorvastatin Mylan 10 mg. Etter den tid har jeg fått betraktelig verre plager av bekreftede slitasjer i føtter og hender. Dessuten har jeg uforklarlige muskelsmerter i overarmer og føler muskelsvakhet her.

Jeg er vanligvis aktiv med daglige turer og hjemmetrening basert på opplegg fra fysioterapeut. Lurer derfor på om denne medisinen kan ha slike bivirkninger. I pakningsvedlegget er det jo nevnt muskel- og leddplager. Jeg har fylt 75 år, så litt plager er jo kanskje å forvente, men jeg føler en litt for rask "oppblomstring". Takknemlig for svar.

Kvinne 75
Svar

Hei.

Det er dessverre slett ikke uvanlig med muskelsmerter og -svakhet som bivirkning av kolesterolsenkende medisiner. Siden dette har oppstått etter at du begynte med medisinen, er det meget mulig at du har fått denne bivirkningen, spesielt når muskelsmertene forøvrig er "uforklarlige".

Du som er så aktiv som du er, kan naturligvis ikke ha det slik, og derfor synes jeg du absolutt bør finne ut av om det er bivirkninger. Den eneste måten å gjøre det på, er å slutte med medisinen i en periode, for eksempel tre uker, og så se om plagene fra musklene forsvinner. Gjør de det, så har du bevist en årsakssammenheng, og da er det heller ikke naturlig å skulle bruke disse videre. Prinsipielt bør man ta opp med fastlege dette med å slutte med en medisin, men det å slutte med en forebyggende medisin som kolesterolsenkende i noen uker, kan du ikke gjøre noe galt med, så det kan du tillate deg å gjøre uten å konferere med legen din. Når du så har testet ut noen uker uten denne og funnet ut om plagene forsvant, så kan du heller ta kontakt med fastlegen for å forklare situasjonen og hva du har funnet ut, og så diskutere om du skal forsøke en annen type, eller om det faktisk er nødvendig at du må bruke kolesterolsenkende medisiner i det hele tatt. Det er en individuell vurdering som lege og pasient må gjøre i samråd, basert på forhold som andre risikofaktorer for hjertesykdom forøvrig, bivirkninger, alder m.v. Og til syvende og sist er det viktig å vite at det er du som bestemmer om du vil ta en medisin eller ikke, spesielt hvis den gir bivirkninger. Leger kan ikke bestemme hvilke medisiner en pasient skal ta, kun anbefale, og så er det opp til pasienten å avgjøre om en ønsker å følge rådet eller ikke.

LES MER: Hvem skal ha medisiner mot høyt kolesterol?

Jeg håper informasjonen er til nytte, og ønsker deg lykke til. Jeg gjetter på at dette vil forsvinne når du slutter med medisinen.

Illustrasjonsfoto øverst: roger ashford / Shutterstock / NTB