Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Muskelavspennende medisiner?

Spørsmål

Jeg er 47 år og har hatt tilbakevendende depresjoner i mer enn 10 år. Når tilstanden forverres, øker muskelspenningene - særlig i mageregionen, slik at naturlig åndedrett hemmes. Det kan nok diskuteres hva som kommer først, men jeg har inntrykk av at disse tilstandene forverrer hverandre. Jeg behandles permanent med 300 mg Efexor pr. døgn. Er der noen muskelavspennende medikamenter som jeg kan bruke i tillegg? Hvilke doser er i så fall aktuelle?

Mann, 47 år

Svar

Hei.

Inntil 1.mai 2008 fantes der såkalt "muskelavslappende medisiner" i Norge, og det var preparatet Somadril. Før dette hadde vi også Lobac.
Men disse er begge avregistrert nå, og det skyldes bl.a. følgende:
Begge preparatene hadde særdeles stort avhengighetspotensiale, og dessuten "seilte de under falskt flagg", for preparatene hadde ingen direkte effekt på musklene. De virket kun på hjernen, og de var egentlig rene beroligende medisiner, som virket indirekte på musklene på den måten at når man ble psykisk avslappet, så følger gjerne musklene med og blir mer avslappet.
Men med "falskt flagg" så mener jeg da at man faktisk gav folk "nervemedisiner" mot muskelplager.

Det man nå har som virker muskelavslappende er den medikamentgruppen som heter benzodiazepiner, men også disse er rene beroligende medisiner / angstdempende medisiner. Eksempler på dette er f.eks. Vival og Valium. Disse virker indirekte muskelavslappende fordi de er beroligende generelt, men de har ingen direkte virkning på musklene.
Det er på ingen måte anbefalt å bruke slike medisiner mot muskelspenninger, ikke minst fordi de er sterkt vanedannende.
Bivirkningene er også uttalte, men reduserte kognitive (tankemessige) funksjoner, trøtthet, avflatete følelser m.v.

Begrepet "muskelavslappende medisiner" er imidlertid godt innarbeidet i språket vårt og i befolkningen, men slike medisiner finnes altså ikke lenger.

En langt bedre muskelavslapning får man forøvrig til ved å bruke musklene aktivt, fordi muskler er slikt laget at etter at de har vært brukt (gjerne hardt) så får man en reflektorisk avspenning etterpå. Mao. snakker vi fysisk trening.
Fysisk trening har i tillegg en solid og dokumentert antidepressiv effekt, både forebyggende og symptomdempende, så det synes jo å være høyaktuelt for deg på mer enn en måte. Når du i tillegg er en relativt ung mann, så er nok dette noe jeg ville ha vurdert å ta tak i nå for å oppnå både muskelavslapning og bedring av depresjon fremover, hvis ikke du allerede har et opplegg på gang. Der er et stort potensiale i dette for deg.

Håper du har nytte av svaret, og jeg ønsker deg lykke til. Ha det bra!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-