MMR-vaksinen er ikke farlig

Spørsmål

Jeg har en datter på 16 mnd.. Sist onsdag fikk hun MMR vaksine. Ganske rett etter dette ble hun forkjølet, (men hadde også litt tett nese på vaksinasjonstidspunktet). Tett/rennende nese, litt hoste, men virker ellers å være i fin form. Har lekt og spist som normalt hele sykdomsperioden. Hverken jeg eller min samboer har merket at hun har vært varm, så tror ikke hun har hatt/har feber i sykdomsperioden. Jeg har lest mye om MMR vaksinen på nettet, og ser at denne fortsatt er noe "omstridt". Nyere forskning har visstnok vist at det ikke er sammenheng mellom MMR og autisme, men samtidig har en familie i Italia fått erstatning ifbm. at deres barn fikk autisme etter MMR. Hvis det er hevet over enhver tvil at det ikke er sammenheng mellom MMR og autisme virker det litt merkelig at den Italienske staten nå "har gitt etter" og utbetalt erstatning. Det jeg nå er veldig urolig for er om min datters forkjølelse kan ha gjort at immunforsvaret hennes var svekket på tidspunkt for gitt MMR vaksine. 1) Er det slik at immunforsvaret er redusert ved vanlig forkjølelse ? Kan immunforsvaret til min datter ha blitt "overbelastet" da hun på vaksinasjonstidspunktet sannsynligvis hadde forkjølelsesvirus i kroppen ? 2)Er det slik at MMR vaksinen først belaster immunforsvaret etter en til to uker ? 3)Dersom min datter hadde feber når vaksinen ble gitt - er det da fare for at det kan oppstå komplikasjoner ? Jeg ser at det anbefales å vente med vaksinasjon dersom barn har feber - hvorfor ? Vi merket ikke på henne at hun var varm, men vi tok heller ikke temperaturen på henne. På dagen hun fikk vaksinen tullet hun litt med maten til frokost (spiste dog opp alt) og var litt tett i nesen. Lekte ellers som normalt. Jeg tenker veldig mye på dette - har det rett og slett vondt - og har skyldfølelse for at jeg ikke tok temperaturen hennes for å være 100 % sikker på at hun ikke hadde feber. KAN JEG VÆRE HELT SIKKER PÅ AT DETTE HAR GÅTT BRA ? Forøvrig kan jeg opplyse at hun er et helt friskt barn.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Du sier at du har lest en del om MMR-vaksinen på nettet, og ser "at denne fortsatt er noe omstridt". Det er faktisk ikke tilfelle. Det er ikke vanskelig å finne nettsider som hevder det motsatte, men disse er faktisk spekulative og basert på hypoteser som forlengst er "lagt døde" ved hjelp av grundige studier.
Men slik er jo nettet forøvrig: Du kan finne eksakt den "informasjon" du ønsker, om hva som helst, inklusiv for å få bekreftet egne oppfatninger, mistanker m.v. Altså "som man roper i skogen får man svar".

Hvis vi forholder oss til vitenskapelig basert, dokumentert medisinsk kunnskap, og ikke spekulasjoner og hypoteser, så er Folkehelseinstituttet et kvalitetssikret informasjonsorgan. I deres nettsider finner vi følgende om MMR-vaksinen:

http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=239&trg=Content_6464&Main_6157=6263:0:25,6566&MainContent_6263=6464:0:25,7072&List_6212=6218:0:25,7088:1:0:0:::0:0&Content_6464=6430:69487::1:6182:5:::0:0

Her kan vi lese bl.a. følgende:
"I 1997 ble det framsatt en hypotese om at MMR-vaksine kan være årsak til autisme. Det er senere gjennomført en rekke store undersøkelser, som alle taler sterkt imot at MMR-vaksine skulle være årsak til autisme eller noen annen form for hjerneskade."

Der er følgelig ingen seriøse fagfolk som støtter denne seksten år gamle hypotesen.

http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=239&trg=Content_6493&Main_6157=6287:0:25,5501&MainContent_6287=6493:0:25,6826&Content_6493=6441:68700::0:6446:17:::0:0
Det at den italienske staten har "gitt etter" og betalt erstatning, er alt annet enn en dokumentasjon på sammenheng mellom MMR-vaksinen og autisme. Det kan absolutt like gjerne handle om "hestehandel", om hvem som hadde best advokater, og om vanskelig jus.

Så til dine spørsmål:
1) Er det slik at immunsforsvaret er redusert ved vanlig forkjølelse ?
Nei.
Kan immunforsvaret til min datter ha blitt "overbelastet" da hun på vaksinasjonstidspunktet sannsynligvis hadde forkjølelsesvirus i kroppen ?
Nei, ingen grunn til bekymring i det hele tatt, ut fra det du beskriver her.

2)Er det slik at MMR vaksinen først belaster immunforsvaret etter en til to uker ?

Prosessen med å få immunsystemet til å danne antistoffer begynner når vaksinen settes, og virker gradvis fremover. Eksakte tidsangivelser har jeg ikke kjennskap til. Det er imidlertid vanskelig å se for seg noen tenkbar praktisk nytteverdi å evt skulle vite detaljer om dette.

3)Dersom min datter hadde feber når vaksinen ble gitt - er det da fare for at det kan oppstå komplikasjoner ?
Man fraråder å gi vaksine dersom barnet har over 38,5 i feber, og det har jo åpenbart ikke deres datter hatt, for det hadde dere kjent og merket på henne.

Du spør om du kan være helt sikker på at dette har gått bra. Det kan du. Det er en særdeles trygg og meget utprøvd vaksine, som gir svært god beskyttelse mot en sykdom som jevnlig tok mange liv i Norge før vaksinen ble innført, og som også pr idag er en av de sykdommer som tar livet av flest barn på verdensbasis. Det å gi sitt barn vaksiner iht vaksinasjonsprogrammet beskytter ikke bare eget barn, men er med å holder sykdommen borte fra landet vårt, for det er nemlig slik at dersom ikke en stor nok prosentandel av befolkningen er vaksinert, så vil sykdommen dukke opp i landet igjen. Det er mao. en solidaritetshandling av det helt store, som dere kan være stolt av å være med på.

Jeg forstår imidlertid at du har hatt en ugrei følelse her, for det ligger så mye myter og usannheter ute om dette fremdeles på nettet, som er egnet til å skremme vannet av de fleste av oss, selv om den rasjonelle siden av oss skjønner at det ikke er saklig informasjon.
Det handler jo om det kjæreste vi har, og da er veien kort over i angst og usikkerhet.

Legg fullstendig fra deg din bekymring, og vær fornøyd med utvilsomt riktig avgjørelse. Hennes antydning til forkjølelse etter at vaksinen ble satt, kan du se fullstendig bort fra.

Håper at du har nytte av svaret. Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-