Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Min nye fastlege vil ikke skrive ut den antipsykotiske medisinen jeg har brukt i over ti år

Spørsmål

Hei Jeg blir i perioder veldig sint og mistenksom ( paranoid). I 2009 fikk jeg Trilafon av psykiater. Nå heter de Peratsin da Trilafon gikk ut for noen år siden. Har hatt enorm effekt av de medisinene. Blir helt fin. Får heller ingen bivirkninger. Har prøvd å slutte men da kommer det tilbake. Går på 6mg. Men nå har jeg fått ny fastlege da den gamle sluttet. Hun mener at Peratsin er farlig og at jeg heller skal gå på seroquel eller zyprexa. Har prøvd begge. De har dårlig effekt og mange bivirkninger. Får ekstrem sultfølelse, går veldig opp i vekt og får veldig hangover. Er nå veldig fortvilet da hun nekter å skrive ut Peratsin. Hva gjør jeg?

Mann 46
Svar

Hei.


Jeg synes for det første at du nok en gang skal oppsøke din lege og forklare henne det du har forklart her. Og ikke minst få frem dette med at du fungerer bedre og har det bedre når du bruker Trilafon / Peratsin, og at dette naturligvis er viktig for din livskvalitet. Og du må på samme måte forklare at medisinene hun har latt deg prøve, ikke gir den ønskede effekt, samt at du får bivirkninger av disse. 

Hvis hun fremdeles ikke vil skrive ut Peratsin, synes jeg at du skal si at du er veldig uenig i dette, og ønsker å bli henvist til en second opinion hos en psykiater, som da vil gjøre en uavhengig vurdering av om du kan/skal bruke det eller ikke, og som også kan skrive ut resept til deg.

Før det kan du også anmode henne om å diskutere dette med psykiater, som kanskje vil være av en annen oppfatning.


Et annet alternativ er å skifte fastlege, og så forklare denne situasjonen til den nye fastlegen, som kanskje kan vurdere dette anderledes enn din nåværende fastlege gjør.


Jeg håper at disse rådene kan være til hjelp for deg, og ønsker deg lykke til.