Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Min lege nekter meg Imovane

Spørsmål

Jeg er en kvinne på 60 år som under en svært belastende kreftbehandling der jeg fikk 18 cellegiftskurer - seks til hjernen - seks til lymfen - seks til ryggmargen på ca tre måneder,senere 25 strålebehandlinger og femårig Tamoxifen, mistet evnen til innsovning av alvorlig grad. Derfor fikk jeg Immovane 7.5 mg til hjelp mot dette. Har forsøkt å slutte gjennom nedtrapping mange ganger uten å lykkes. Hver gang opplevde jeg å ligge i 8-9 timer om natten uten søvn før jeg sovnet utmattet og sov bare i ca en time i døgnet. Siden jeg er sterkt plaget av fatigue og har kronisk atmabronkitt og kraftig Ulcerøs Colitt så har jeg ikke helse til å gå søvnløs mer enn en måneds tid. Nå har kravet fra fastlegen,etter 15 år på Imovane 7.5 mg bestemt at jeg skal slutte. Da blir jeg kastet ut i en hverdag da jeg orker svært lite og jeg og min familie lider under dette. Jeg mister mulighet til å delta i dagliglivet og leve med livskvalitet. Jeg har forsøkt milde alternativer som er reseptpliktige uten å lykkes. De andre medisinske alternativene derimot har massevis av bivirkninger og risikoer. Etter pasientrettighetsloven har jeg gjennom paragraf 3.1 rett til å medvirke ved valg av forsvarlige behandlingsmetoder. Derfor er min mening at -ja Imovane kan gi demens,men de andre alternativene som er mer tyngre medisiner,har sannelig alvorlige bivirkninger de også. Så her er det risker uansett navnet på medisinene. Da mener jeg at jeg har rett til å velge hvilken risiko jeg helst vil leve med? Jeg ønsker bare å sove og få muligheten til å leve og delta i livet med familien og venner. Er det riktig at dokumentasjon skal være viktigere enn pasientens livskvalitet?

Kvinne 60
Svar

Hei.


Dette hørtes meget ugreit ut. Jeg har full forståelse for din situasjon, slik du beskriver det her. Du har rett til å medvirke ved valg av behandlingsmetoder, men samtidig ikke noen absolutt "rett" til å forlange det ene eller det annet medikament. Det er legens endelige avgjørelse om hvilke medisiner han/hun vil skrive ut, ut fra medisinske vurderinger, forsvarlighetskrav, etiske vurderinger osv. 

Enhver medisinsk behandling kan ha bivirkninger, og for Imovane sin del er disse velkjente, og innebærer avhengighetsproblematikk. 

En blir ikke dement av Imovane alene heller, og utallige mennesker bruker Imovane fast, uten å bli demente, men det kan forverre en demens hos mennesker som allerede har denne diagnosen. 


Når en skal vurdere om en pasient skal bruke eller ikke bruke et medikament, må en veie fordeler mot ulemper. Det gjelder alltid. Hvis ulempene er større enn fordelene, er det et dårlig valg å gi medikamentet, men hvis fordelene alt i alt, f.eks. livskvalitet, oppveie ulemper som f.eks. avhengighet i dette tilfellet, så kan det være riktig å gi et slikt medikament på fast basis allikevel. Spesielt hvis alternativet er en svært lav livskvalitet over lang tid, slik du beskriver. 

Det er en pragmatisk innstilling, som de fleste leger nok vil la overstyre prinsipielle betraktninger om avhengighetsfare osv, for det er jo å hjelpe pasienter til å få et best mulig liv og best mulig helse som er legens oppgave, og ikke primært å være prinsipiell.


Nå har jeg selvfølgelig kun den informasjon du kommer med her og uttale meg på grunnlag av, og det kan jo være at legen din har annen informasjon som taler imot at det er forsvarlig eller riktig å gi deg mer Imovane, men ut fra den informasjonen jeg har her, kan det godt være at jeg hadde valgt å la deg bruke dette medikamentet videre, om jeg hadde vært din lege og skulle tatt noen avgjørelser her. 

Hva en lege velger, handler i stor grad om hvilken informasjon legen får, for å ta en riktigst mulig avgjørelse. Spørsmålet er derfor om du har fått formulert det du her har beskrevet til meg, på en like tydelig og god måte til din lege? Kanskje du skulle gjøre et nytt forsøkt på dette? Da kan du f.eks. ta med deg en utskrift av spørsmål og svar her til legen din, la legen lese dette, og spør om å få revurdert avgjørelsen om å ikke gi deg mer Imovane. Det anbefaler jeg deg fordi du har fått beskrevet så tydelig hva dette innebærer for deg av nedsatt livskvalitet, og du får også satt det i en større sammenheng med dine tidligere store belastninger med kreftmedisiner osv.


Hvis dette ender med at legen din fortsatt ikke ønsker å gi deg Imovane, og dette fortsetter å være et så stort problem for deg som du beskriver her, har du alltids muligheten til å få en annen lege til å vurdere dette. Du er jo ikke forpliktet til å kun benytte fastlegen din. Og du har naturligvis muligheten til å skifte fastlege, hvis du er for misfornøyd med din leges håndtering av dette problemet for deg. 


Håper at mine innspillog høyttenking kan være til hjelp for deg. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-