Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Medisiner mot ryggsmerter

Spørsmål

Hei! Jeg er 50 år. Da jeg var 20 år hadde jeg en skiveprolaps nederst i korsryggen. Nylig røntgen viser at prolapsen har blitt "spist opp" av kroppen, men at disken er tynnere enn vanlig, og at det er kalkavleiringer rundt området. Hadde mye smerter i korsryggen som ung, og hyppige sterke kink i ryggen. Da jeg sluttet å trene og fikk barn for ti år siden ble jeg mye bedre, bare lette kink som fort gikk over. Men for et halvt år siden fikk jeg igjen en vond kink, og siden det har jeg slitt. Det er ingen stråling, virker som muskelsmerter i korsryggen. Jeg våkner opp hver dag med at jeg er skjev til høyre side, klarer ikke å rette opp kroppen helt. Er stiv, og har vansker med å få vasket meg alle steder i dusjen. Utover dagen blir jeg bedre og kan rette meg opp igjen. For en bedre livskvalitet ønsker jeg smertelindring om morgenen, ikke fast, men når det er noe jeg ønsker å gjøre med barna, f.eks. å snart dra på ferie. Mitt spørsmål er hva jeg kan bruke. Er Vimivo 500 mg/20mg to ganger daglig ok? Kan jeg bruke dem en uke av gangen om jeg så tar en uke uten, altså ca halve tiden over lengre sikt? Eller er Paracet eller Ibux bedre å bruke til dette? Jeg har ingen bivirkning av Vimovo, men fikk dem for noe annet, og er derfor usikker på hvordan jeg bruker dem til ryggsmerter.
Har du noen tips til smertelindring som jeg ikke har tenkt på?

Svar

Hei.

Vimovo to ganger daglig er et greit alternativ mot ryggsmerter.
De inneholder naproxen, som er et såkalt betennelsesdempende og smertestillende medisin, i samme gruppe som Ibux, Voltaren m.fl. I tillegg er der tilsatt et magebeskyttende stoff, esomeprazol, for å beskytte mot magebivirkninger av Naproxen-delen av medisinen.

Du spør om du kan bruke dette en uke av gangen, om du så tar en uke uten. Det kan du, og kan bruke dem i lengre tid enn det også, der er ikke noen absolutte maxgrenser for hvor lenge du kan bruke dette. Der er heller ingen tilvenningsfare eller andre faremomenter med denne medisinen.
Du spør så om Paracet eller Ibux er et bedre alternativ. Slikt er individuelt, og du får kun svar ved å forsøke deg frem.
Skal du bruke Paracet så husk å bruke korrekte voksendoser: 1000 mg f.eks. 3 ganger daglig.

Andre tips til smertelindring:
Daglig bevegelse, gåturer i litt kupert terreng. Røykeslutt, om du røyker. Vektnedgang om du er overvektig.
Hvis ikke du får tilstrekkelig effekt av noen av de overnevnte medisinene, så kan du få reseptpliktige og sterkere smertestillende av legen din. Det er som hovedregel alltid mulig å få til adekvat smertelindring.

Ha det bra.