Medisin mot promping?

Spørsmål

Kan du anbefale noen medisiner som hjelper mot mye luft i magen (promp)?

Mann, 18 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

På apoteket får du kjøpt flere medisiner som hjelper mot luft i magen. Disse virker ved at gassbobler som har dannet seg i magen og i tarmen deles opp i mye mindre bobler. Dette gjør at luften forsvinner lettere og ikke hoper seg opp. Medisinene heter CeolatÒ, MinifomÒ og SiloxanÒ og finnes både som kapsler, dråper og dosepulver. MinifomÒ og SiloxanÒ tar du 3-4 ganger daglig, mens CeolatÒ tar du når du spiser eller etter at du har spist. Full effekt får du først etter et par dager. Alle midlene er helt uten bivirkninger. I tillegg finnes et produkt som heter BeanoÒ som du tar ved starten av et måltid. Middelet bidrar til å fordøye sukker i tarmen, slik at det blir mindre ”til overs” for tarmbakteriene. Når tarmbakteriene bryter ned sukker, dannes nemlig gass som et biprodukt.

Ofte vil nok det beste rådet mot luft i magen være å finne årsaken. Alle kjenner vel til at enkelte typer mat, som erter, bønner og andre frukter kan gi mye luft i magen. I tillegg kan store mengder av kunstige søtningsmidler som sorbitol og xylitol som brukes i mange light-produkter, gi gassdannelse i magen. Når du tygger tyggegummi eller røyker, svelger du ofte mye luft som også kan gi plager. Dersom du ofte plages med luft i magen, bør du prøve å endre på vaner som kan være årsaken til problemet ditt.

Luft i magen trenger ikke alltid å være uskyldig, det kan faktisk noenganger være tegn på at du har en sykdom i mage-tarm-systemet. Dersom du blir svært plaget med luft i magen og får magesmerter over lengre tid, bør du derfor kontakte lege.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn