Medikamenter mot overvekt ?

Spørsmål

Jeg er en kvinne på 32 år, er 170 cm høy og veier 102 kg. Jeg har vel en BMI på over 30 (antagelig nærmere 35). Har ikke høyt kolesterol akkurat nå, men har hatt det og det er arvelig fra far. Har siste året har litt smerter i knærne, føler at det er pga vekten min. Er opptatt av at vektreduksjon skal komme gjennom et fornuftig kosthold, men har store problemer med å fungere på kurs a la Grete Roede og Libra. Gruppekurs fungerer dårlig for meg i denne sammenheng. Jeg har prøvd mange ganger. Jeg ønsker å snakke med en lege om bruk av Reductil eller Zenical. Tror dere jeg kan kvalifisere til å bruke et av disse preparatene? Skal jeg kontakte min fastlege eller bør jeg kontakte en spesialist? Jeg synes jeg er for ung for helseplager som følge av fedme.

Takk for svar :)

Relevante sykdommer/medisiner: Har hatt høyt kolesterol ved flere anledninger de siste 6 årene.

Kvinne, 32 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Du spør om du kan kvalifisere til bruk av et av de to slankende preparatene Reductil eller Xenical.
Ut fra dine opplysninger ser jeg at du har en BMI 35,3, og det er hos personer med BMI høyere enn 30, hvor medikamentell behandling kan være aktuelt. Altså kan det være aktuelt for ditt vedkommende.
For at du skal oppnå en BMI under 25 (det ideelle er BMI mellom 20 og 25) så vil et ideellt vekttap hos deg være 30 kg, og med en ny idealvekt 72 kg.
Dette betyr imidlertid selvfølgelig ikke at kun dette er "suksess", for enhver vektnedgang vil være svært gunstig for deg og helsen din, da man vet at BMI over 30 medfører økt helserisiko. Og dette med dine smerter i knærne, kan nok absolutt ha med vekt å gjøre og vil således kunne bli bedre med lavere kroppsvekt.
Hvis du fikk BMI ned under 30, har du ikke lenger noen statistisk økt helserisiko.
For at du skal få BMI under 30, trenger du å gå ned 15,5 kg og ende på 86,5 kg. Dette ville du ha stor helsegevinst på.

Viktigste råd jeg kan gi, er å tenke langsiktig. Jo saktere du går ned, jo mindre er sjansen for å gå opp i vekt igjen. Dette fordi kroppens "motmekanismer" settes igang når vekten reduseres raskt, og disse sterke motmekanismene blir det mye mindre av, når man går sakte ned og "lurer" kroppen. Bruk gjerne et år på f.eks. disse 15 kiloene.
Ditt (tidvis) høye kolesterol har sikkert noe med arv fra din far å gjøre, men man vet også at kolesterolet i stor grad følger kroppsvekten, både opp og ned. Dvs at slanking vanligvis fører til bedring av kolesterolet. Det er faktisk en av de mest effektive måtene man kan bedre kolesterolet sitt på.

Du bør holde på din korrekte oppfatning av at slanking bør ha sitt fundament i riktig kosthold.
Medikamentell behandling er kun ment som en "tilleggsbehandling" ved samtidig omlegging av kost- og mosjonsvaner.
Uten at man gjennomfører slike tiltak samtidig, er effekten av medikamentene minimal eller ingen. Alt du oppnår da er evt bivirkninger og ingen ting annet.

Der er også helt forskjellig virkning av disse to medikamentene.
Reductil er apetittdempende, fordi det virker på sultsenteret i hjernen. Det er beslektet kjemisk/farmakologisk med antidepressiva.
Hvis overspising, trøstespising osv er en del av problemet, kan således Reductil være en fornuftig tilleggsbehandling til dine kost- og mosjonsomlegginger, og jeg kan i slike tilfeller av og til anbefale dette.
Du må ihvertfall ha aldeles klart for deg, at det ikke vil bli slik at medikamentene "gjør jobben" med å slanke deg. Jobben blir uansett din, medikamentet er bare LITT drahjelp i prosessen.

Når det gjelder Xenical, så er dette et helt annet medikament, som hemmer fettopptaket fra tarmen. Undersøkelser har vist helt marginal langtidseffekt av dette. Det har også bivirkninger i form av endringer i avføringen m.v., men den viktigste grunnen til at jeg ikke anbefaler det ut fra min kunnskap om dette, er at det hemmer opptaket av alle typer fett, ikke bare det usunne. Og følgelig hemmer det også opptaket av de svært sunne og såkalt "essensielle" fettsyrer, både flerumettede som omega 3 m.v., og også de svært helsegunstige enumettede som kommer fra olivenolje osv.
Og det er jo ikke bra, å hemme kroppens opptak av så viktige og essensielle næringsstoffer.
Når vi skal slanke oss, er det smartest å redusere på det som ikke er "essensielt" for kroppen, med essensielt betyr det at vi ikke kan lage det i kroppen selv, og må ha det tilført daglig, men vi bør derimot redusere på inntaket av det vi kan greie oss uten og som kroppen kan lage selv, og det er karbohydrater, av den usunne "raske" typen. (se under)
Kroppen kan jo lage blodsukker til energi ifra fettforbrenning, og det er det vi prøver å få til ved slanking.
De enumettede fettsyrene er særdeles bra for hjerte og blodårer, og beskytter mot hjerte-karsykdommer, og bedrer også kolesterolet. Og omega-3 er med å stimulerer forbrenningen og har også en svært stor rekke med gunstige helseeffekter, som vi altså mister mye av, ved å bruke et medikament som motvirker opptaket av fett fra tarmen.
Forøvrig er det etterhvert ganske så stor enighet om at det ikke er fettet i kosten som er hovedsynderen i dagens overvektsepidemi, men det overdrevne inntaket av raske karbohydrater, som vi finner i alle sukkerholdige matvarer, hvitt mel m.v., så det blir slik jeg og mange ser det, skivebom å redusere i "feil ende", dvs å redusere fettinntaket istedet for disse raske karbohydratene som vi kan greie oss uten.

Du spør om du skal kontakte din fastlege eller en spesialist.
Kontakt først din fastlege og hør hva han/hun synes og prøve også å danne deg et inntrykk av om det virker som han/hun er engasjert i dette med vektnedgang og kan mye om det, og behandler overvekt som en annen kronisk lidelse, hvilket man skal. Det er nemlig selvfølgelig slik at ikke alle leger kan ALT om ALT, eller er like interessert i alle felter innen medisin. Hvis du får den verste type svar, slik jeg har hørt andre pasienter fortelle at legen bare sier at man må bare "ta seg sammen å spise mindre" osv, så bør du nok oppsøke en lege som kan mer om og er mer engasjert i denne type helseproblemer. Dette vet jeg jo selvfølgelig ingen ting om når det gjelder din lege, det var bare noen ord og råd om taktikk og veivalg videre som jeg håper du kan dra nytte av.

Så oppsøk legehjelp for ditt problem, og bruk evt Reductil som tilleggsbehandling hvis du og legen din finner ut at det kan være nyttig for deg.

Jeg ønsker deg all mulig lykke til, og husk at du nå har det beste av alle utgangspunkt, du ønsker endring av hvordan du har det nå. Det er det beste kort man kan ha på hånden i den jobben du skal gjøre nå !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 199,-