Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Lindrende behandling for døende

Spørsmål

Hei. Jeg har nylig vært i kontakt med dere om samme problemstilling. Hva er årsaken til at man fortsetter å gi morfin og beroligende til eldre døende etter at de har mistet bevissheten og uten at det foreligger sykdommer som kreft, hjerte/ kar og lunge ? Og hva er årsaken til at lindrende medisinering settes i gang når pasienten er våken og kjenner igjen pårørende og selv ikke sier at han / hun har smerter?

Kvinne 63
Svar

Hei igjen.


Jeg får en fornemmelse at du her kanskje spør om en konkret opplevelse du har hatt (?) Isåfall tenker jeg at du vil få bedre svar om du tar det opp direkte med legen som var ansvarlig for behandlingen, for her kan jeg bare gi deg generell informasjon, noe som ikke nødvendigvis gir deg svar på det du er opptatt av.


Men generelt så kan følgende sies om de tingene du spør om her:


"Hva er årsaken til at man fortsetter å gi morfin og beroligende til eldre døende etter at de har mistet bevissheten og uten at det foreligger sykdommer som kreft, hjerte/ kar og lunge ?"


Det hender at en døende person har så mye smerter at man velger å la vedkommende ligge å slumre i morfinsøvn til døden kommer, hvis alternativet er uutholdelige smerter. Noen ganger har man til og med avtalt dette med vedkommende på forhånd. Det kan for eksempel være et valg man gjør, hvis det å være våken medfører uutholdelige smerter. Hvis en har det som mål, må en passe dosering og doseringsintervall nøye, slik at pasienten slipper å våkne og påny oppleve forferdelige smerter. I slike situasjoner kan det forekomme at en gir morfin før pasienten våkner skikkelig, for å unngå nye smerterunder, og holder vedkommende i en slumringstilstand.


"Og hva er årsaken til at lindrende medisinering settes i gang når pasienten er våken og kjenner igjen pårørende og selv ikke sier at han / hun har smerter?"


Her får jeg en sterk følelse av at dette er noe du har opplevd eller sett, så da gjentar jeg mitt forslag om at du tar opp dette med aktuelle lege eller sykehusavdelingen, om det er tilfelle.

Et generelt svar: Lindrende medisinering er for å dempe for eksempel smerter, angst / uro eller tungpust. Hvis en pasient ikke har slike plager, er det heller ikke grunnlag for å starte slik behandling, naturligvis. Følgelig er jeg tilbøyelig til å si at det er "feil spørsmål" du kommer med her, siden det ikke er noe man gjør. En gir generelt sett ikke smertestillende medisiner til pasienter som ikke har smerter, men et unntak kan være at vedkommende har hatt sterke smerter, og at man ønsker å komme smerten i forkjøpet ved å gi nye doser med morfin før smerten setter igang for fullt igjen. Det er fordi det er oftere lettere å forebygge smerter ved slike medisiner, enn å dempe de når de først har oppstått. 


Jeg håper dette var svar på dine spørsmål. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-