Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Leidenmutasjon, økt risiko for blodpropp under flyreise. Bruke forebyggende medisin?

Spørsmål

Hei! Jeg har fått påvist at jeg har leidenmutasjon heterozygot. Å om noen mnd skal jeg fly til San Francisco. Da må jeg først mellomlande to ganger før jeg skal fly i 11 timer i strekk. Var hos legen og jeg var veldig bekymret for dette genet og fikk da blodfortynnende for flyreisen. Jeg har ingen andre risikofaktorer, er tynn, normalt aktiv, snuser da(noe jeg snart skal slutte med) Men det jeg lurer på er vel er det nødvendig at jeg tar blodfortynnende? Holder det bare med støttestrømper kanskje? Jeg bare er litt nervøs i forhold til å stikke meg selv med sprøyte, å jeg har lest på bivirkningen av fragmin 5000, og syns de virker litt skumle..kanskje jeg kunne prøvd en sprøyte hjemme først for å se at det går bra? Jeg er generelt veldig redd for å fly å tar da valium for flyreisen å vil ikke ha enda mer å bekymre meg for oppi luften enn nødvendig, men kjenner jeg er begynt å bli veldig redd for blodpropp generelt. Også lurer jeg på om de som får blodpropp av å fly, pleier den å komme mens de sitter på flyet eller i tiden etter flyreisen? Jeg vet det er viktig jeg beveger meg mye på flyet å drikker mye vann for å ikke bli dehydrert. Jeg har prøvd å Google meg frem til en del men føler jeg ikke finner noe skikkelig svar på hvor utsatt jeg er med dette genet og hvor vanlig det egentlig er?

Kvinne 26
Svar

Hei.


Leidenmutasjon er en arvelig tilstand som forårsaker at en lettere danner blodpropper i venene (de årene som fører blod tilbake til hjertet) Våre gener foreligger i to kopier, og dersom en har mutasjon i bare ett av disse genene, kalles det heterozygot, og om en har mutasjon i begge, heter det homozygot. Cirka 7% av nordmenn har heterozygot Leidenmutasjon. Da er risikoen for blodpropp 5-10 ganger høyere enn hos personer som ikke har denne mutasjonen. Homozygote har vesentlig høyere risiko for blodpropp.


Det er ikke uvanlig å få blodpropp i beina ved flyreiser. Årsaker er blant annet stillesitting og utilstrekkelig bruk av muskelpumpen i beina, og tørr luft / dehydrering. Derfor er det veldig viktig og riktig å gå mye i midtgangen, drikke rikelig med vann, unngå vanndrivende stoffer som koffein og alkohol. Det er et råd alle mennesker bør følge. For mennesker med Leidenmutasjon (inkl heterozygot) anbefales oftest Fragmin i tillegg, slik du har fått fra din lege.


Du lurer på om det holder at du kun bruker støttestrømper m.v., og om det er nødvendig å bruke Fragmin for deg.

Det en kan si om det, er følgende: Det kan naturligvis gå bra, men du reduserer din sjanse for å få blodpropp i svært mye større grad, om du velger å følge din leges råd om en Fragminsprøyte i tillegg. 

Du synes imidlertid det virker "skummelt", men det er det virkelig ikke. Jeg har hittil ikke sett noen som har praktiske problemer med gjennomføringen av dette, og av bivirkninger har jeg kun sett små blodutredelser i huden der hvor sprøyten ble satt. Da tenker jeg at det er en lav pris å betale, for å oppnå noe så viktig som å unngå blodpropp.

Du spør om du kan prøve medikamentet hjemme før flyreisen. Siden din lege har skrevet ut dette for deg, betyr det at det er trygt for deg, og da tenker jeg at det kanskje er en god ide, for at du skal føle deg mer trygg, og for å se at dette hverken er skummelt eller noe annet, for det øker da sikkert sjansen for at du velger å bruke det før flyreisen.


Du spør om blodpropper oppstår under eller etter flyreisen. De oppstår under flyreisen.


Her kan du lese en god artikkel fra Tidsskrift for norske legeforening, om dette temaet. Den avsluttes som du ser, men en anbefaling om at personer med tilleggsrisiko for å utvikle blodpropp, slik du har med din Leidenmutasjon, bør bruke Fragmin før lengre flyreiser. 

Her er artikkelen:

https://tidsskriftet.no/2002/06/tema-reisemedisin/flyreiser-og-venos-trombose

Her mer info om Leidenmutasjon:

http://www.genetests.org/query?dz=factor-v-leiden
http://ghr.nlm.nih.gov/condition=factorvleidenthrombophilia


Håper informasjonen var til nytte for deg, og jeg ønsker deg en god tur!