Legemidler mot insomni uten vektøkning som bivirkning

Spørsmål

Hei. Jeg har hatt insomni snart 10 år, og prøvd det meste (men sikkert ikke alt) av både medikamenter og mange ulike terapiformer. Har i tillegg diagnosen generell angstlidelse (GAD). Går nå på Venlafaxin (15omg) og Nozinan (15mg). Dette fungerer bra, men jeg har lagt enormt mye på meg av Nozinan. På grunn av tilsammen 8 kirurgiske inngrep i abdomen har jeg mye arrvev som gjør ekstremt vondt i forbindelse med denne vektoppgangen. (Hele tykktarmen er fjernet og har pouch). Har testet følgende uten langsiktig hell: Valergan - Tolvon - Imovane (fungerer kun når jeg tar denne, og mister effekten etter 2 uker sammenhengende) Stilnoct - Truxal - Fluanxol - Valium - Apodorm. Har du forslag til annen medikament jeg kan forsøke i steden for Nozinan som ikke gir vektoppgang?

Kvinne 38

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, og takk for ditt spørsmål.


Først og fremst – insomni er ikke enkelt å behandle, og det må være frustrerende når du har funnet noe som ser ut til å fungere, men som gir uønskede bivirkninger. Du har helt sikkert vært henvist til spesialister og sykehus for utredning og behandling tidligere, og jeg regner med at du har oversikt over de tiltakene du kan gjøre på egen hånd. Jeg går også ut fra at du snakker om kronisk insomni, siden du sier du har slitt med dette i 10 år. Insomni er en samlebetegnelse på flere ulike søvnforstyrrelser som for eksempel problemer med innsovning, dårlig søvnkvalitet og tidlig oppvåkning, som fører til at man ikke fungerer optimalt på dagtid. Annen sykdom eller lidelser som for eksempel angstlidelser og smerter er faktorer som også kan påvirke søvnkvaliteten.


Du skriver her at du bruker både venlafaksin og Nozinan, men jeg er usikker på om du mener at dette er for din generelle angstlidelse eller for insomni. Det kan ha betydning for hvordan man tilnærmer seg problemstillingen din. Jeg skal likevel forsøke å besvare spørsmålet ditt generelt.


Venlafaksin er en serotonin-noradrenalin-reopptakshemmer(SNRI), og tilhører en gruppe virkestoff som er kjent for å kunne gi insomni. Hos noen vil det være bedre å ta disse kapslene på morgenen med tanke på søvnkvaliteten, så dette kan du og din lege selvfølgelig vurdere om er aktuelt for deg dersom du ikke allerede gjør det. Jeg regner også med at du er kjent med at vektøkning er en mulig bivirkning av venlafaksin. Det kan være nyttig å ha i bakhodet, selv om det er viktig at du ikke slutter med medisinene din uten å ha snakket med legen.



Det er flere legemiddelklasser som brukes ved søvnplager, og du har vært innom flere av dem allerede. Når jeg nå gir deg en oversikt over dem er det med flere forbehold:


Denne oversikten er kun beregnet å gi informasjon om ulike legemidler som kan brukes ved søvn, og er ikke ment som en behandlingsanbefaling fra min side.


Det er legen din som må vurdere om behandlingen kan være egnet for deg. Jeg vil bare gi deg en oversikt over noe av det som finnes, ikke hva som er spesielt tilpasset deg. Dette fordi jeg ikke kjenner din sykehistorie, og fordi, som du har erfart nå, så må man prøve og feile i denne typen behandling. Flere av legemidlene har dessverre vektøkning som bivirkning. Noen av de medisinene som brukes mye er dessuten ikke godkjent av myndighetene til bruk ved søvnvansker. Det betyr at legen din har et ekstra stort ansvar dersom han ønsker å skrive resept på dette til deg.


Noen av de medisinene som gir søvn har også en påvirkning på hjertet, som for eksempel kan gjøre det nødvendig å gjennomføre en EKG-undersøkelse hos legen din før du kan prøve dem. Dette kan også gjøre at de ikke er egnet å bruke samtidig med venlafaksin. Få legen din til å undersøke dette for de ulike typene medisin som han eller hun mener er aktuelt for deg.


Legemidlene som brukes for søvn er ofte medisiner som har vært brukt mot depresjon eller antipsykotika. Når man får denne medisinen, er det ikke fordi man har noen av disse diagnosene, men rett og slett fordi man utnytter en bivirkning de har – nemlig søvn. Når man bruker legemidlene mot søvnplager bruker man som regel mye lavere doser enn det som trengs for å få andre effekter. Når jeg bruker ord som «antidepressiva» og «antipsykotika» i denne sammenhengen er det derfor kun fordi det er i disse familiene medisinene ligger, og ikke fordi det er krav om en slik diagnose for å kunne bruke medisinene.



Herunder en kort oversikt over hvilke legemiddelgrupper og noen legemidler som finnes i dem:


Vallergan tilhører «familien» sederende antihistaminer (gammeldagse allergitabletter), og i samme gruppe ligger for eksempel Zonat, Phenergan og Atarax.


Du har forsøkt en sederende antidepressiva tidligere: Tolvon. I denne gruppen finner du også et legemiddel som heter Remeron. Legemidlene i denne gruppen virker delvis på samme måte som venlafaksin, så man bør være litt forsiktige med å kombinere dem. Denne gruppen legemidler kan gi vektøkning som bivirkning.


Medisinen du bruker nå, Nozinan, tilhører antipsykotikafamilien. Det samme gjør Truxal og Fluanxol. Dette er en stor familie med legemidler, hvor mange gir søvnighet i de laveste dosene. I denne gruppen ligger også for eksempel Seroquel. Disse medisinene har også vektøkning som kjent bivirkning.


Den siste gruppen legemidler du har forsøkt er benzodiazepiner og benzodiazepinlignende legemidler. Både Imovane, Stilnoct, Valium og Apodorm tilhører denne gruppen. Som du allerede har erfart, så mistet Imovane effekt etter 2 uker, noe som skyldes at det er vanlig med toleranseutvikling når man bruker disse medisinene. Det betyr ikke at du er blitt avhengig etter to uker, men at kroppen din har vent seg til å få en bestemt dose om kvelden. Disse medisinene skal ikke brukes over lengre tid, og derfor er de ikke egnet til behandling av kronisk insomni.


I tillegg til disse medisinene kan man forsøke melatonin dersom det ikke er gjort tidligere og dersom det er egnet til din type insomni.


Valg av legemiddel avhenger av årsaken til din insomni. Jeg kan derfor ikke gi deg noe mer konkret svar enn at du og din lege må prøve dere frem. Med tanke på vektøkningen, kan det kanskje være aktuelt å se nærmere på de sederende antihistaminene eller eventuelt melatonin?  Legen din må da være oppmerksom på at det må sjekkes om det valgte legemidlet passer sammen med medisinen du allerede bruker.


Dersom det er slik at du får Nozinan for angstlidelsen din i tillegg til for søvn, er i midlertid ikke dette en optimal løsning. Jeg håper likevel du og din lege sammen finner en god løsning på problemet ditt. Lykke til videre.


Vennlig hilsen Anne

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-