Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kombinasjon av kosttilskudd og medikamenter: Er det trygt?

Spørsmål

Hei Kosttilskudd L-Serin, er det ok å kombinere med medisiner som Blodtrykksenkende medisiner, og medisiner mot Parkinson sykdom, som Eldepryl og Sinemet ( Levodopa ).

Mann 44
Svar

Hei.


Serin er en aminosyre, og aminosyrer er det som proteiner er bygd opp av, dvs vi får den i kostholdet vårt. Her spør om du om mulige interaksjoner (hvordan medisiner påvirker hverandres effekt, gir bivirkninger sammen m.v.) og det er alltid et godt spørsmål å stille. Når det gjelder legemidler, så har vi svært god oversikt over slike interaksjoner, og vet hvilke medisiner som kan kombineres, og hvilke som ikke bør kombineres. Men her spør du om et kosttilskudd, dvs en vare som kjøpes kommersielt i butikk, og som ikke går gjennom samme kliniske utprøvinger osv, og for slike varer, altså ikke-medisiner, har vi på ingen måte samme informasjonsnivå som for medisiner. Det betyr i bunn og grunn at dersom man velger å kjøpe og bruke slike varer, så gjør en det på eget ansvar, for her finnes ikke sikker dokumentasjon på at det er trygt, -men samtidig må det jo legges til at det kan det godt være. Det at denne aminosyren finnes i maten vi spiser kan jo få en til å tenke at det bør gå greit, men her er det jo ikke snakk om mat, men et tilskudd av akkurat denne ene aminosyren, i en styrke-/balanseforhold som ikke nødvendigvis tilsvarer det vi får i oss gjennom maten.

Mitt svar til deg er derfor at dette har vi ikke fullgod kunnskap om, så jeg kan hverken gi deg klarsignal eller fraråde deg. På den annen side tenker jeg at det er en god kjøreregel å velge det du vet noe om, dvs at det går ihvertfall bra å IKKE ta dette tilskuddet, og i tillegg trenger man ikke å ta slike tilskudd, det er ihvertfall helt sikkert. De flere milliarder mennesker som ikke tar dette og fungerer utmerket, er jo et fullgodt bevis på det. Og om de som produserer og selger kosttilskuddet hevder noe annet, så har jeg som utgangpunkt at det ikke nødvendigvis er lurt å stole på informasjon fra noen som har økonomiske interesser i det de hevder.


Håper at du tar riktige og gode valg, ha det bra.