Kolesterolsenkende medisiner kan gi muskelverk som bivirkning.

Spørsmål

Jeg er en kvinne på 71år,har kolesterol på 4.9 detdårlige på 3.3,har brukt Lipitor 10mg,men øket til 40mg,føler meg slapp,verking i rygg og skuldre,hodepine og øresus. Har i det siste mistet øyenvipper og har fått tynnere hår,kløe i nesen og sår. Bruker SeloZok 25 mg.Har fått beskjed at jeg har fibromyalgi. Kan noe av medisinene bevirke dette?

Svar

Hei.

Lipitor er kjent for å kunne gi smerter i muskler m.v. som bivirkning. Dersom dine plager har kommet etter at du økte dosen så mye som du har gjort, så er det enhver grunn til å mistenke at det er en bivirkning du kjenner. Da kalles det ikke fibromyalgi, forøvrig.
Jeg synes du skal la være å bruke Lipitor i en periode på en til flere uker, for å se om muskelplagene da går over. Gjør de det, så har du vist en sammenheng.
Gjør dette i samråd med legen din.

Det er forøvrig ikke enighet om hvorvidt det er nyttig for personer i din aldersgruppe skal bruke kolesterolsenkende medisiner. Det avhenger også at om man har tidligere hjerte-karsykdom eller andre argumenter som taler for slik behandling. Diskuter derfor meg legen din om du virkelig er nødt til å bruke denne medisinen. Det er ikke helt vanlig fra din alder og oppover.

Ha det bra.