Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan Viagra trigge spontan pneumothorax?

Spørsmål

Hei! Kanskje et dumt spørsmål, men jeg lurer på om bruk av Viagra kan trigge en spontan pneumothorax? Grunnen til at jeg spør er fordi jeg har hørt at Viagra kan ha effekt/påvirke lungene? Dette har skjedd to ganger (innlagt med dren begge gangene og den andre gangen endte det med operasjon da den ikke ville i vegg) og begge gangene hadde jeg tatt Viagra dagen i forkant. Det skal sies at jeg har tatt Viagra i perioder i flere år, da jeg sliter med å holde ereksjon etter en periode på antidepressiva for mange år siden. Ikke merket noe tidligere. Men i løpet av denne perioden tok jeg kun to tabletter, og begge gangene skjedde det dagen derpå. Det jeg er redd for er at dette kan trigge en pneumothorax hvis jeg er utsatt for dette. Eller er det umulig at medikamenter (Viagra) kan ha en medvirkning til at lungen kollapser (hvis det er en luftboble der eller den sitter dårligere pga tidligere episoder). Ettersom jeg er særdeles skeptisk til å ta denne pillen nå så er sexlivet totalt fraværende. Noe som også går utover psyken. Eneste bivirkningen jeg har kjent av Viagra tidligere er tett nese og/eller hodepine og «hjertebank». Enkelte ganger har fargesynet blitt litt blåaktig, men dette har gått raskt over. Er det bare en tilfeldighet og at jeg kan legge dette fra meg at det har en sammenheng? Takker så meget for svar

Mann 32
Svar

Hei.


Jeg har aldri hørt om at Viagra kan trigge en spontan pneumothorax, og har heller ikke klart å finne medisinsk informasjon som skulle tilsi dette.

Jeg skjønner imidlertid at du er skeptisk, siden du fikk pneumothorax to ganger, begge ganger dagen etter at du hadde brukt Viagra. Men nå er det jo slik at fordi om ting skjer like etter hverandre i tid, så behøver ikke det å bety at det er noen årsakssammenheng. Sagt med andre ord så er det fullt mulig at du hadde fått pneumothorax uansett de to gangene, selv om du ikke hadde brukt Viagra.

Men siden ditt sexliv nå er nesten fraværende grunnet din frykt for denne tabletten, kan du jo kanskje vurdere å prøve et annet ereksjonsfremmende medikament, som det finnes flere typer av, for eksempel Cialis. Din fastlege kan skrive ut dette for deg på resept, om du forklarer situasjonen.

Røykere har forøvrig større sjans for å få spontan pneumothorax, så hvis du røyker er det en god grunn til å slutte. Videre så skjer det hyppigere hos personer med Marfans syndrom, som er en arvelig / genetisk tilstand som består i nedsatt styrke i bindevevet. Personer med Marfans syndrom er ofte lange og tynne. Du kan eventuelt diskutere med fastlegen om det kan være mistanke om dette for ditt vedkommende, og isåfall kan tilstanden bekreftes eller avkreftes med en blodprøve (gentest)


Jeg håper informasjonen her er til nytte for deg, og ønsker deg alt vel. Ha det bra.