Kan susete i hodet være bivirkning av sertralin?

Spørsmål

I des.2015 beg. jeg med Sertralin Hexal 50 mg p.g.a. depresjon.Hadde fin virkning og etter ca.1,5 år trappet jeg ned og sluttet. I des. 2018 begynte jeg å merke symptomene igjen,var hos lege og fikk samme med.da jeg nok gikk altfor lenge forige gang før jeg søkte hjelp.Startet med medisinen i jan. og har fin virkning bortsett fra... 2-3 t etter inntak blir jeg litt susete/rar i hodet,dette går bort etter ei stund,men denne "bivirkningen" hadde jeg ikke forige gang. Mitt spørsmål er: Kan jeg prøve å gå ned til en halv tabl.pr dag å se om det går greit og øke til 1 igjen hvis det ikke funker? Er det uheldig/farlig å "sjonglere" slik? Kan det være at 50mg er for høy dose?

Kvinne 65

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

  

Hei,


du forteller at du begynte i desember 2015 med Sertralin 50 mg grunnet en depresjon og opplevde god effekt uten bivirkning. Du sier at du kunne trappe ned etter 1,5 år og så slutte, men at du måtte begynne på nytt med preparatet i desember 2018 da du merket symptomer på depresjon igjen. 

Du forteller at du startet med sertralin 50 mg igjen i januar og at du opplever god effekt, men at du nå opplever 2 – 3 timer etter inntak at du blir «susete/rar» i hodet, samtidig som du angir at det går bort etter ei stund. 


Dersom man velger å bruke Sertralin mot depresjon er den vanlige startdosen 50 mg. 

Startdosen ligger lavere ved for eksempel panikklidelse, sosial angst og PTSD (der det er anbefalt å starte opp med 25 mg daglig og å øke dosen til 50 mg etter ei uke). 


Uttrykket «susete/rar i hodet» kan være vanskelig å tolke. 

Svimmelhet er en svært vanlig bivirkning av sertralin. Intensiteten og hyppigheten av bivirkninger avtar ofte ved fortsatt behandling, etter min erfaring gjerne etter omtrent to uker. 


Dersom du tar andre medisiner ved siden av kan det også dreie seg om en interaksjon. Interaksjoner betegner en tilstand der to medikamenter kan påvirke hverandre, for eksempel kan noen medikamenter forsterke eller forminske virkningen (og bivirkninger) av et annet medikament. 

Også andre helsetilstander kan være medvirkende i hvordan et medikament påvirker kroppen. 


Generelt sett er det ikke anbefalt å selv styre dosering av et medikament som du har fått forskrevet av lege. Dersom du går ned i dosen risikerer du for eksempel minket effekt av behandlingen.

Du vil heller aldri få vite hva som er bakenforliggende årsak for det du opplever – er det en bivirkning? En interaksjon (som eventuell har ført til en overdosering)? Eller en annen bakenforliggende sykdom? 

Dette kan være viktig for å avgjøre hvordan saken bør håndteres videre.


Samlet sett ville jeg derfor råde deg til å ta kontakt med forskrivende lege og fortelle vedkommende om symptomene du opplever for å så drøfte i fellesskap med legen hvordan dette bør håndteres videre.


Jeg håper at jeg har hjulpet deg på veien videre og ønsker deg riktig god bedring!

Har du spørsmål om PSYKISK HELSE?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Friederike Rieger PSYKISK HELSE
Pris fra 259,-