Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan smerteplaster skrives ut på blå resept?

Spørsmål

Pga av sterke smerter fra osteoporotiske brudd i ryggen bruker min søster på 77 år, i tillegg til paracet, smerteplaster Fentanyl Sandoz 12,5 mikrogram og skifter hver tredje dag. Denne behandlingen ble startet opp i sykehus for flere måneder siden. Hun spurte fastlegen sin om det var mulig å få smerteplasteret på blåresept. Hun fikk da til svar at smerteplaster på blåresept bare ble gitt til pasienter med kreft. Er dette korrekt?

Kvinne 77
Svar

Hei.


Smerteplasteret går ikke på vanlig blå resept, men legen kan søke om individuell stønad til utgiftene til dette fra Helfo, iht §3.b. Det kan innvilges stønad for slike medisiner for pasienter med kroniske smerter, etter individuell søknad fra legen, og det er ikke sjeldent at dette blir innvilget. Det er ikke noen forutsetning at vedkommende har kreft. Hovedpoenget er kroniske, sterke smerter.

Les med fordel mer om dette her, før dere går til fastlegen påny:


https://helfo.no/helseaktor/lege/regelverk-for-lege/pa-vegne-av-pasienten/individuell-stonad-til-opioider-ved-langvarige-ikke-kreftrelaterte-smerter


Jeg foreslår også at dere tar med en utskrift av dette til hennes fastlege, eller gir legen linken, men dette er skal være velkjent for enhver lege.


Lykke til!