Kan nedsatt sexaktivitet skyldes medisinene jeg bruker?

Spørsmål

Har hatt grønnstær og brukt medesiner i forbindelse med det ica 15 år. Har hatt flere laseroperasjoner og operasjon for å lage anatomisk dren i øyet.
Har derfor hatt mange år med disse medesinene.
Har hatt de siste fem seks årene nedsatt sex aktivitet.
Kan dette skylde medesinene?

Relevante sykdommer/medisiner: Grønn stær. Bruker medesin. Ftil forte, xalatan, cosopt, pilokarpin, propin og atropin ophtha.

Mann, 54 år

Svar

Hei!

Dessverre er det slik at medisiner av og til kan ha gi bivirkninger som nedsatt sexlyst og ereksjonssvikt.

De medisinene du tar er alle øyedråper. Dette gjør at bivirkninger utover de som rammer øynene er sjeldne. Men litt av den medisinen du får gjennom øyedråpene kan likevel gå over i blodet og gi andre typer bivirkninger.

Jeg ser at du bruker en rekke forskjellige øyedråper. To av disse (Cosopt og Fotil Forte) inneholder et virkestoff som heter timolol. Timolol tilhører en gruppe legemidler som kalles beta-blokkere. Disse medisinene kan i sjeldne tilfeller føre til nedsatt sexlyst.

Så det er altså en mulighet for at det er noen av medisinene som kan ha ført til at du de siste årene har hatt nedsatt sex-aktivitet. Jeg kan ikke si sikkert at det er dette som er årsaken. Sannsynligheten for å få denne bivirkningen ved bruk av øyedråper er liten, men likevel vil noen få rammes. Samtidig kan det jo også være andre årsaker til at du har fått nedsatt sexlyst.

Jeg synes at du skal ta opp dette med fastlegen din. Jeg håper du har en lege som du synes det er greit å snakke med slike problemer om. Det er mulig at dere kan gjøre endringer i behandlingen din, eventuelt at dere avdekker en annen årsak til problemet slik at du kanskje får tilbake sexlysten.

Selv om jeg nå sier at det er en mulighet for at det er medisinen din som er årsaken til problemet ditt, er det veldig viktig at du IKKE på eget initiativ gjør endringer i behandlingen din eller slutter å ta enkelte medisiner. Du er tross alt avhengig av disse medisinene.

Jeg håper du har fått hjelp i svaret mitt og kontakter legen din for en samtale.