Kan mennesker bli resistente mot antibiotika?

Spørsmål

Hei. Kan barn bli resistente mot antibiotika når de er sammen med en baby som bruker antibiotika per os daglig i 1 år? Babyen sikler og gulper av og til på dem. Vi ber barna om å vaske sine egne hender før de spiser selv. Barna har ikke daglig kontakt med babyen i mer enn 4 dager om gangen. Blir samvær med babyen ca 5×4 dager i løpet av behandlingstiden. Mvh mor.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Når det gjelder resistens mot antibiotika, så er dette et aldeles enormt globalt problem som det er enhver grunn til å ta svært alvorlig. Det går ut på at bakterier opparbeider seg motstandskraft mot antibiotika, slik at ikke antibiotikaen klarer å drepe den aktuelle bakterietypen. Jo mer antibiotika som brukes i et samfunn, og på kloden generelt, jo mer antibiotikaresistens oppstår. Da kommer vi i situasjoner hvor vi ikke har noe å behandle bakteriinfeksjoner med, siden ingen medisiner virker.

Resistens (motstandsdyktighet) mot antibiotika skjer hos bakterier, ikke mennesker. Det er en vesentlig forskjell. Mennesker kan ikke bli resistente mot antibiotika, og da blir egentlig spørsmålet noe feil. Om jeg allikevel skulle besvare spørsmålet, så er følgelig svaret nei. Barn (og voksne) kan ikke bli resistente mot antibiotika, det er det kun bakterier som kan.

Og barn kan forøvrig ikke pådra seg noen form for helseskade av å ha kontakt med noen som bruker antibiotika.

Håper det var klargjørende.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-