Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan man kombinere reseptbelagte smertestillende ved sterke menstruasjonssmerter?

Spørsmål

Heisann. I forbindelse med utrolig sterke menssmerter har jeg fått forskrevet to ulike medikamenter, og jeg lurer på om disse kan kombineres. Jeg har i lengre tid benyttet reseptbelagt Naproxen (1250mg i døgnet) mot menssmerter. Disse lindrer mye av blødningene og i stedet for å ha mensen i 1 uke har jeg mensen i omtrent 3 dager. Den smertestillende effekten kjenner jeg derimot svært lite av, annet enn at jeg naturligvis får færre dager med smerter. Smertene er såpass sterke at jeg flere ganger svimer av og evner ikke å gjøre annet enn å ligge i senga de dagene det står på. Dette tok jeg opp sist gang jeg var hos legen og jeg fikk da forskrevet Pinex Forte som jeg kan ta inntil 3 ganger daglig. Disse tar smertene helt, og jeg slipper å være sengeliggende! Men, om jeg bruker disse og ikke Naproxen er jeg også avhengig av å bruke de i ca. 5-6 dager i strekk da mensperioden min er såpass lang og vond. Dermed kommer spørsmålet - kan jeg kombinere Naproxen og Pinex forte?

Kvinne 19
Svar

Hei, og takk for ditt spørsmål.     


Som du beskriver her, kan menstruasjonssmerter være svært kraftige og hindre daglige gjøremål. Det er derfor fint å høre at du allerede har fått en del hjelp til dette.     


Naproksen, som du har brukt hittil, reduserer i utgangspunktet både blødninger og smerter,  enkelt sagt ved at legemidlet gjør at kroppen din lager færre av de signalstoffene som gir smerter ved for eksempel menstruasjon og betennelsesreaksjoner. Det er særlig godt egnet ved menstruasjonssmerter på grunn av sin lange virketid. Dersom man har ekstra sterke menstruasjonssmerter kan det anbefales å starte med naproksen noen dager før blødningene starter, men det har du kanskje allerede diskutert med din lege. 


Pinex Forte består av paracetamol (som du også finner i Pinex, Paracet og Panodil) og kodein. Selv om paracetamol er et gammelt og mye brukt virkestoff, kjenner man ikke helt til hvordan det virker. Det man vet er at det ikke virker på nøyaktig samme måte som naproksen, og kombinasjonen er mye brukt. Det andre aktive stoffet i Pinex Forte, kodein, hemmer smerteimpulsene sentralt. Det er et sterkt smertestillende stoff, og mye av denne effekten skyldes at kroppen din omdanner det delvis til morfin. Det kan være et godt supplement til annen smertebehandling. Siden kodein kan gi bivirkninger som sløvhet og svimmelhet og i tillegg kan gi det man kaller toleranseutvikling ved bruk over lengre tid, skal legemidlet brukes med forsiktighet og i så kort tid som mulig, helst ikke lenger enn noen dager.


Du sier at du bruker maksimal døgndose av naproksen, og at dette reduserer antallet dager med smerter, men at det ikke har noen effekt på hvor sterke smertene er. Videre sier du at når du bare bruker Pinex Forte er det nødvendig for deg å behandle i 5-6 dager. Det vil si at det er en betydelig ulempe for deg å bare bruke et av legemidlene om gangen. Du er kanskje kjent med at Legemiddelverket advarer mot å ukritisk blande legemidler som inneholder paracetamol og ibuprofen (som for eksempel Ibux, Ibumetin) fordi det gir økt risiko for bivirkninger og ofte ikke gir noen bedre effekt enn paracetamol alene. Ibuprofen er som du kanskje kjenner til, svært likt naproksen, og Legemiddelverkets advarsel kan derfor også anses å gjelde når man kombinerer paracetamol og naproksen.     


I ditt tilfelle høres det likevel ut som at du kan få bedre effekt når du kombinerer to virkestoffer enn når du bruker dem hver for seg. Man må da vurdere ditt behov individuelt. Det er ikke uvanlig å se kombinasjonen av paracetamol sammen med enten ibuprofen eller naproksen på resept fra lege, hvor medisinene er ment å brukes sammen. Da har legen vurdert kombinasjonsbehandlingen til å gi bedre effekt enn et av legemidlene alene, og at risikoen for bivirkninger er lav sammenlignet med den effekten som oppnås. Når det gjelder kodein, som fins i Pinex Forte, er dette en medisin som uansett bare fås på resept og skal kun brukes etter legens anbefaling. Risikoen for forsterkede bivirkninger av enten naproksen eller paracetamol vil kunne anses som minimal.     


Du spør altså om du kan kombinere legemidlene. Svaret er i utgangspunktet at det ikke bør være problematisk siden du vil ha bedre effekt og livskvalitet av å bruke dem sammen enn å bruke dem hver for seg. Det vil i tillegg gjøre at du får mindre behov for Pinex Forte, og det er positivt. Likevel vil jeg også si at det er legen din og ikke jeg som må anbefale om du skal kombinere disse medisinene. Det er fordi legen din kjenner din sykehistorie og andre faktorer som kan være viktige når du skal behandle dine smerter. Dersom legen tidligere har sagt at du kan bruke paracetamol sammen med naproksen, kan du nok bruke Pinex Forte samtidig. Men du må da ikke ta andre medisiner som inneholder paracetamol samtidig.


For å oppsummere - i mange tilfeller kan man bruke disse legemidlene sammen, men det bør alltid være etter legens anbefaling.


Vennlig hilsen Anne

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-