Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan kvetiapin hjelpe ved ømfintlig hud og neseplager?

Spørsmål

Hei. Jeg har i en periode med depresjon gått på Quetiapin Amneal 100 mg ved leggetid for å få sove. De virket veldig bra. Men jeg har nå for en liten tid tilbake sluttet på de da det ikke var behov for di lengre. Men jeg er veldig ømfintlig for sminke, såper, sjampoen, sølvsmykker og andre smykker som ikke er gull og har en ømfintlig nese som snufser og nyser mye. Jeg har tidligere vært veldig avhengig av nesespray da jeg blir ofte tett. Jeg har slitt mye med atopisk eksem som liten, som til tider kan komme igjen på hendene nå, men i mindre grad. Jeg bruker produkter for ømfintlig hud, men føler nå jeg reagerer på veldig mye. I vår forsvant alle disse plagene, noe jeg skjønte lite av. Jeg trodde etter hvert det kunne være fordi jeg hadde byttet antidepressiva. Men nå når jeg har sluttet på Quetiapin har alle plagene kommet sakte men sikkert tilbake. Det mest plagsomme er ømfintlig nese og kløe på hender. Så det må være et virkestoff i denne medisinen som hjelper meg veldig. Det enkleste hadde jo vært å bare forsette på sovemedisinen, da hadde jeg vært kvitt alle plager. Men jeg får så hangover av den, også av mindre doser som jeg brukte ved nedtrapping, så det blir litt håpløst. Jeg må ta den kl 21 for å være folk dagen etter. Så da blir det tidlig kvelden hver dag. Og har jeg gjester kunne jeg ikke ta den, for da ble det for sent. Og da fikk jeg ikke sove i det hele tatt. Så vil gjerne være uten den Men det jeg lurer på er hvilken stoffer er det i denne medisinen som hjelper meg sånn? Og er det en mulighet for å få noe tilskudd av dette stoffet for å slippe alle plager. Jeg følte at kroppen virket så bra med den medisinen. Og slik skulle jeg gjerne hatt det igjen.

Kvinne 45
Svar

  

Hei, og takk for spørsmålet ditt. Du lurer på om det er noe spesifikt i Quetiapin Amneal som har hjulpet mot hudreaksjoner, kløe og ømfintlig nese og om det finnes noe tilskudd du kan få av dette.


Quetiapin(kvetiapin) er virkestoffet i medisinen din, og som i den dosen du har brukt (og lavere) fungerer godt på søvn og brukes som en del av behandlingen av depresjon. Den søvnfremmende effekten kommer av at kvetiapin til en viss grad motvirker effekten av histamin i hjernen. Kroppen lager selv histamin, og det har flere effekter.


Når det gjelder det vi kan kalle histamineffekter kan vi enkelt sett skille mellom det som skjer i hjernen og det som skjer i resten av kroppen. Effektene i hjernen er blant annet innvirkning på appetitt, våkenhetsfølelse, og temperaturregulering. I resten av kroppen er de aktuelle effektene for eksempel at histamin bidrar til plagene man får i allergiske reaksjoner som hudkløe og allergiske nese- og øyeplager. For å behandle dette bruker man medisiner som demper disse effektene.


Jeg forstår godt at du synes det er slitsomt å ta kvetiapin på kvelden ettersom det påvirker livvstilen din i stor grad, og det er heller ikke en medisin man trenger å fortsette å ta dersom du og legen er enige i at du ikke lenger har behov for den. Kvetiapin gjør deg søvnig på grunn av at den motvirker effekten til histamin i hjernen. 


Jeg kan dessverre ikke finne informasjon om at kvetiapin skal ha effekt på hudkløe eller neseplager. Det er kanskje ikke studert fordi virkestoffet ikke brukes til dette formålet, og fordi vi har andre effektive antiallergiske medisiner. Siden du opplever at kvetiapin har hatt god effekt på deg, kan det muligens være at virkestoffet har en viss antihistamin- eller antiallergisk effekt også i resten av kroppen, men dette blir veldig usikkert. Slik du beskriver de positive effektene på dine plager, så skjønner jeg godt at du er ute etter et godt alternativ. Du har selv utelukket at bytte av antidepressiva førte til at plagene forsvant, og det synes jeg også høres riktig ut.


Du beskriver snufsing/nysing, kløe, overfølsomhet for kosmetikk og smykker. Dette kan i noen tilfeller være assosiert med allergiske reaksjoner, men det er ikke nødvendigvis alltid slik. Ofte vil stress for eksempel bidra til å forverre eksemer og hudplager, og det kan være ganske diffust hva som gir slike hudplager. Antihistaminer har ofte liten effekt på ulike typer eksemer, men kan ha effekt ved andre hudplager.


Du skriver også at du allerede bruker produkter for sensitiv hud, men at du reagerer mye likevel. Ved hudplager med kløe gis det en del generelle råd som du kanskje har hørt om før, men jeg gjentar dem her likevel. Det anbefales gjerne vaskeoljer fremfor såper, at man unngår hyppig håndvask/dusj, utviser forsiktighet med varmt vann og tørt inneklima og at man gjerne kan bruke uparfyrmerte fuktighetskremer med innhold av fuktbindende stoffer slik som for eksempel karbamid eller glyserol. 


Vanligvis bruker man ikke legemidler mot allergi (såkalte antihistaminer) dersom det ikke er påvist allergi. Du kan likevel forhøre deg med fastlegen om det kan være aktuelt å prøve slike medisiner i en periode siden kvetiapin hjalp deg så godt. Det finnes flere typer som først og fremst virker i kroppen, og dermed gir mindre plager med hangover. For neseplagene finnes det også andre reseptpliktige nesesprayer eller -dråper som kan gi deg effekt.


Dersom dette sammen med de generelle rådene jeg nevnte ikke skulle hjelpe, er det kanskje slik at det var tilfeldig at du fikk effekten ved bruk av kvetiapin. I tillegg har kvetiapin en del andre effekter som kanskje var til hjelp, men som du ikke vil oppleve med vanlige antihistaminer. Siden dette ene virkestoffet alene virker på så mange forskjellige måter vil det kanskje ikke være mulig for deg å oppnå samme effekt med et annet virkestoff. Dette bør du i så fall diskutere videre med din fastlege.


Lykke til med å finne et godt alternativ i samråd med legen din.


Med vennlig hilsen

Anne

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-