Kan jeg sole meg når jeg bruker stoffskiftemedisinen Neo-Mercazole?

Spørsmål

Hei. Jeg fikk diagnosen graves sykdom i 2017. Har i skrivende stund mitt andre sykdomsutbrudd, etter 2017. Jeg begynte på medisiner i juni 2017. Begynte da på dobbel dose av Neo Merkazole, i forhold til dagens dose. Går nå på Neo Merkazole 5mg x2 og Levaxin 50 mikrog. Driver også med nedtrapping av Pranolol, og tar 10 mg daglig. I tillegg til Cerazette og Cetirizin. Jeg lurer på hvordan graves sykdom og medisinene er i forhold til alkohol? Pakningsvedlegget til Neo Merkazole viser til varsomhet med alkohol, og at noen kan reagere unormalt. Hva ligger det i dette? Jeg drikker sjeldent alkohol, dvs ca 6 ganger i året. Skal i bryllup og lurer derfor på om jeg kan drikke alkohol? Evt hvor mye kan jeg drikke, kan jeg drikke meg "full" eller bare ett glass? Er det noe type alkoholenheter som er verre enn andre for leveren? Hva bør jeg være obs på? Leste også at man skal være obs på sol med Neo Merkazole. Hvorfor? Har ikke merket noe når jeg har vært mye ute i solen. Dersom det er noe annet å være obs på i forhold til medisinene, skriv det gjerne ned.

Kvinne 25

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Ofte er slike pakningsvedlegg, som er skrevet av produsenten, i overkant preget av "føre var"-tenking, for at produsenten skal overbeskytte seg selv mot søksmål osv. Dette med soleksponering ved samtidig bruk av Neo Merkazol har vært omtalt i Relis.no, en legemiddelprodusent-uavhengig nettside. Les gjerne dette her:

http://relis.arnett.no/Utredning_Ekstern.aspx?Relis=6&S=9455


Hovedkonklusjon der er følgende: (sitat)

"Vurdert ut fra informasjon i litteraturen ser ikke solsensitivitet ut til å være noe stort problem under behandling med karbimazol, selv om enkelte tilfeller er rapportert. Det er sannsynligvis ingen grunn til å unngå soleksponering helt, men man bør uansett følge gjeldende anbefalinger om å bruke høy nok solfaktor og være litt ekstra oppmerksom på om huden reagerer ekstra på sol. "


Så da stemmer nok din egen observasjon med at du tåler sol godt, selv om du bruker denne medisinen.


Når det gjelder alkohol, så er ikke dette et preparat som krever avholdenhet fra alkohol. Du blir ikke mer påvirket av alkohol når du bruker denne medisinen, enn om du ikke hadde brukt den. Alminnelig generell moderasjon vil derfor være et godt råd her, som om du ikke hadde brukt medisinen.


Håper det var greie svar. Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-