Kan jeg slutte med medisinen jeg fikk etter et mulig TIA ("drypp")?

Spørsmål

Hei Ble innlagt på slagavdeling for 5 mnd siden , mulig tia med afasi eller migrene m aura og afasi, fikk uklart syn og tale vansker på job. Hjerne og hjerte tester normale ikke funn,6 dagers EKG 400 ekstra slag ikke farlig, kan jeg da slutte å ta Clopidogrel Actavis 75 mg, har bivirkninger mage smerte høyre side. denne medisin har blødnings økning som bivirkning. Får ikke svar fra Haukeland sykehus hjerte avdeling og fastlege mener hjertespesialister må avgjøre det. Mener selv det er migrene med synshemming har hat dette tre ganger siste 3 årene på nattevakt under pc arbeid lite søvn og til tider stressende situasjoner

Mann 59
Svar

Hei.


Her på Lommelegen gir vi generell helseinformasjon og generelle helseråd. Det å eventuelt gi klarsignal til en person om å slutte med en medisin, med så altfor lite informasjon vi har om pasienten her, ville vært potensielt uforsvarlig, for det er individuell pasientbehandling, som må gjøres av den lege som har ansvaret for pasienten, altså i første omgang din fastlege. Hvis du ikke får et klart svar av legen din på om du skal eller ikke skal slutte med denne medisinen, for eksempel fordi legen er faglig usikker på dette, og legen begrunner det med at en hjertespesialist må ta stilling til det, så får legen ta kontakt med en hjertespesialist for å drøfte dette. Det er helt vanlig prosedyre, det er enkelt, og du kan avgjort ta det opp med legen din.

Og i din epikrise fra sykehusoppholdet, vil fastlegen også kunne lese hva sykehusspesialistene har anbefalt av varighet av denne medikasjonen.


Nok en grunn til at jeg ikke bør gi deg et klart svar her, er at du forteller at diagnosen ser ut til å være usikker, -TIA ("drypp") eller migrene?  Har du hatt TIA, så er det anbefalt å bruke dette iht retningslinjene ihvertfall i 6 mnd. Var det migrene du hadde, så skal det ikke brukes. 

Du forteller at du er skeptisk til å bruke den fordi du har magesmerter i høyre side av magen, og du tolker dette som bivirkninger av medisinen. Naturlig nok vil bivirkninger av en medisin noe som gjør at man må vurdere om en skal fortsette med aktuelle medisin, rent generelt sett, og en må også da naturligvis vurdere alvorligheten av bivirkningen opp mot nødvendigheten av å bruke medisinen, og evt risiko ved å ikke bruke den. Her har du altså smerter i høyre side av magen, og du tolker dette som bivirkninger. Jeg kan naturlig nok ikke si med sikkerhet at det ikke er bivirkninger, men det er alt annet enn sikkert. Det høres ikke ut som noe som ville være naturlig å tolke som bivirkninger av Clopidogrel, og i tillegg finnes det jo et vell av andre mulige forklaringer på den smerten, noe legen din må hjelpe deg med å finne ut av. Poenget mitt er at du neppe bør ta det for gitt at det du kjenner, faktisk er bivirkninger av den medisinen.


Jeg håper jeg har klart å forklare deg hvorfor jeg ikke kan og bør gi deg et klart svar her, og samtidig fått gitt deg informasjon om hvordan du kan få svar på spørsmålet ditt. Ha det bra.