Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan jeg kjøre bil når jeg tar Tolvon?

Spørsmål

Hei jeg har epilepsi og bruker keppra 1500x2 og Tegretol 400 x2 og tar i tillegg apodorm 5mg som sove og epilepsi medisin men får og atarex 25mg x 3 men nå vil jeg bytte atarexen med Tolvon som ikke er trekant på og tolvonen har samme virkning som atarex og er bedre for meg med epilepsi lurer da på om jeg har lov å kjøre med det Takk på forhånd

Kvinne 52
Svar

Hei.


Tolvon er et antidepressivt middel, som også har en søvnforbedrende effekt. Det kan gi trøtthet og redusert reaksjonsevne neste dag, om man tar det på kvelden. Dette er imidlertid individuelt, og noen vil ikke kjenne noe neste dag, mens andre har beskrevet følelsen av å "være zombie" hele neste dag. Vegtrafikkloven sier at ingen har lov til å kjøre bil om en har redusert oppmerksomhet, våkenhetsnivå og kjøreevne, f.eks. pga medisiner. 


For en god del medisiner, så gjelder klare og fastsatte grenser for bilkjøring, blant annet doseavhengige. 

Men for Tolvon sitt vedkommende, så er der ikke slike absolutte grenser. Reglene sier at da må legen i hvert enkelt tilfelle gjøre en individuell vurdering av om legemiddelbruken fører til trøtthet, nedsatt reaksjonsevne eller annen påvirkning som påvirker kjøreevnen. Med andre ord må du få en vurdering av din fastlege av om du kan kombinere bruk av dette medikamentet med bilkjøring. 

Ha det bra.