Kan jeg ha hatt serotonergt syndrom?

Spørsmål

Hei, Jeg har spørsmål angående Serotonin Syndrom. Jeg har tidligere brukt Zoloft i flere år, husker at jeg hadde bivirkninger i starten som kvalme, svimmelhet og litt økt uro. Sluttet etterhvert med Zoloft. Etter noen års opphold kom angsten tilbake og for ca 6 mnd siden skulle jeg prøve Zoloft igjen, startet med 25 mg. Etter ca 3 timer etter jeg tok første tablett ble jeg veldig svimmel, følte at jeg ble fjern og veldig urolig (gikk frem og tilbake på gulvet), ble først iskald så ble jeg glovarm og ble klissvåt av svette, fikk også så mye krampe i lårene at jeg tilslutt fikk problemer med å gå. Moren min ringte legevakt og fikk da beskjed om at jeg kunne ta en Vival. Krampene ga seg, men jeg var fortsatt veldig dårlig i flere dager etterpå, klarte ikke å tenke, føltes ut som jeg hadde blitt hjerneskadet. Tok ikke mer Zoloft etter denne hendelsen, men fikk i flere uker etterpå episoder som varte flere timer med risting i beina, dro til legevakt som mente at dette var panikkannfall. Det rare er at jeg lenge har hatt panikkangst, men har ikke hadd slike ristinger tidligere (har kun hadd skjelvinger som ikke kan sammenlignes), episodene ga seg etter ca 3 uker, men angsten har økt betraktelig etter dihendelsen. Nå har legen gitt meg resept på Cymbalta, men etter disse hendelsene er jeg livredd for å prøve et annet medikament som påvirker Serotonin-nivået. Alle symptomene jeg hadde stemmer med det jeg har lest om Serotonin Syndrom, jeg vet at det er en ekstremt skjelden bivirkning, men jeg har aldri vært så dårlig i hele mitt liv, og min helse har blitt mye værre, sliter med kraftig angst hver dag (tidligere hadde jeg kun angst i spesielle situasjoner butikker, frisør etc, nå har jeg angst hele dagen selv om jeg bare sitter hjemme) svimmelhet, muskelsmerter og hodepine. Kan dette ha vært Serotonin Syndrom? Er det andre medisiner som jeg kan prøve som ikke påvirker Serotonin-nivået og som ikke er avhengighetsskapende?

Kvinne 39

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Serotonergt syndrom skyldes overstimulering av serotonin-reseptorene i sentralnervesystemet, og det er veldig sjeldent. Det skyldes oftest at en har brukt flere medikamenter samtidig, som alle påvirker serotoninsystemet. Det er betydelig sjeldnere å få det om man bruker kun ett serotoninstimulerende medikament, slik du har gjort. Da har det oftest med overdoser å gjøre.

I utgangspunktet høres det derfor usedvanlig lite sannsynlig ut at det du kjente og som du beskriver her, var et serotonergt syndrom. Du brukte jo en lav dose i tillegg, og ingen andre medikamenter som påvirker serotonin. Og i tillegg har du brukt å tålt Zoloft før, over flere år, og tålt det. Det er også med å tale sterkt imot at det var dette det var, den episoden du beskriver her.


Jeg tenker nok at legevaktens forklaring på dette, -et panikanfall, høres vesentlig mer sannsynlig ut.


Det at det kom tilbake flere ganger over noen uker etter siste Zoloft-tabletten er også nærmest et bevis på at dette ikke var serotonergt syndrom, for det ville jo ikke komme tilbake igjen etter at siste tabletten var tatt, og medisinen forsvant ut av blodet.


Nå er du redd for å forsøke Cymbalta, som legen din har anbefalt deg. Grunnen til redselen er at du har tenkt at du har hatt et serotonergt syndrom, hvilket jeg altså tilnærmet utelukker ut fra det du har fortalt her. Kanskje du da blir mindre redd, og tør forsøke den? Men så er det jo igjen slik at om man er redd nå, f.eks. for å ta en tablett, i frykt for bivirkninger, så kan en slik angst bli så sterk at den kan spille deg nærmest ethvert puss, og gi fysiske symptomer som du så igjen kan mistolke.


Jeg tror nok derfor at du kanskje ville ha nytte av en grundig samtale med legen din om dette, slik at du greier å legge fra deg denne bekymringen om serotonergt syndrom fullstendig, og samtidig få snakket grundig om dette med Cymbalta nå, slik at du greier å ta en riktigst mulig avgjørelse på om du skal velge å bruke denne eller ikke. Din lege har jo foreslått den for deg, og det betyr at det i utgangspunktet kan være et godt råd som du ville ha nytte av å følge. 


Du spør om det finnes andre medisiner som ikke påvirker serotoninnivåene. Det gjør det. Men hvorvidt noen av disse er aktuelle for deg, vet jeg for lite om deg og din problemstilling til å kunne komme med konkrete navn og forslag. Legen din vil imidlertid kjenne disse, og det handler blant annet om antidepressiva i medikamentgruppene tricycliske antidepressiva (eldre typer som fantes før "lykkepillene" ble lansert), MAO-hemmere m.fl. Du kan saktens diskutere dette med legen din, men i utgangspunktet tror jeg jo slett ikke du har hatt noe serotonergt syndrom, slik at denne problemstillingen om å finne et preparat som ikke påvirker serotoninnivåene, sannsynligvis er en unødvendig og feil problemstilling.


Håper det var grei informasjon. Ha det bra.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn