Kan jeg få Paralgin Forte?

Spørsmål

på hvilket grunnlag kan man få paralgin forte? det er det eneste jeg har prøvd som hjelper mot mine smerter i rygg,nakke,skuldre og hode+jeg får en god nattesøvn. hvis jeg tar paracett o.l må jeg ta minst en halv pakke for å få en noenlunde virkning,mens para.forte.X2 holder....

Sykdommer: for lavt stoffskifte,(er sykemeldt 14 dager) vond rygg,skuldre,nakke og kraftig hodepine
Medisiner: thyroxin

Kvinne, 20 år

Svar

Hei!
Det er ingen spesielle regler for hvem som kan få paralgin forte og hvem som ikke kan få. Grunnen for å gi slike medisiner er "sterke smerter" og det kan være et flytende begrep. Noen "tåler mer" enn andre, og det er ikke uvanlig at paracetamol kan være for svakt. Imidlertid er det slik at også paralgin forte inneholder 400 mg paracetamol pr tablett og 30 mg kodein, som er et sterkere smertestillende stoff.

Det er legen i hvert enkelt tilfelle som avgjør om paralgin forte er riktig medisin, ved utbredte muskelsmerter er ofte betennelsesdempende medisiner som Ibux, Brexidol o.l. bedre egnet og mer målrettet mot smerten. PAralgin Forte bør ikke brukes som sovemedisin, da er andre typer tabletter også bedre egnet.

Paralgin har et betydelig potensiale for å gjøre pasienten avhengig og dette må legen vurdere, fordeler og ulemper opp mot hverandre før slik medisin skrives ut, ihvertfall hvis det er mistanke om at plagene trenger langvarig behandling.