Kan jeg bruke medisiner mot ADHD?

Spørsmål

Jeg har høyt stoffskifte (Graves) og har til for 1 uke siden gått på Block and replace, altså både Neo- Mercazole og Levaxin. Om 3 uker skal jeg ta radioaktiv jod behandling, har derfor sluttet med Levaxin, og tar 10 mg Neo-Mercazole om dagen, som jeg skal trappe ned og slutte helt med noen dager før. Levaxin har lang halveringstid, så det henger nok en del igjen i kroppen. Opplever mye angst, dødsangst, hetetokter, prikking i hender og uro, men regner med at dette må jeg bare holde ut til jeg tar radiojoden. Har begynt på betablokker for å dempe ekstraslag og uro. Har de siste ukene gått til utredning for ADHD, og har i dag fått diagnosen av nevropsykolog. Sliter masse med angst, og har vært sykmeldt i lange periode pga panikkanfall og sterk dødsangst. Har klart meg ok siste året og jobber 100%, har ikke vært sykmeldt siden sommeren 2017. Pga panikkanfallene og at jeg er aleneforsørger til sønnen min på 4 år, så gikk jeg til utredning på DPS som ble avsluttet i desember 2017. På DPS fikk jeg diagnosene unnvikende personlighetsforstyrrelse, emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse (borderline), samt tilbakevendende depresjon og angst. Spørsmålet er vel egentlig følgende: Jeg har lest på nettet at man ikke kan bruke ADHD medisin dersom man har diverse diagnoser/utfordringer ellers. Som blant annet angst, borderline og høyt stoffskifte! Jeg har legetime neste torsdag, men klarer ikke vente så lenge, for lurer slik på dette! Kan jeg ikke behandles med medisiner for min ADHD?! Burde jeg slutte med Ecitalopram? Jeg går ikke til behandling på DPS lenger, og følges opp via telefon ang stoffskiftet. Har dere noen råd og tips ellers til meg? For jeg føler det er et uendelig kaos nå med Graves, radiojod behandling, ADHD, borderline forstyrrelse, angst, unnvikende forstyrrelse, depresjon, dødsangst, i tillegg til 100% jobb og være aleneforsørger.

Kvinne 32

Kvinne 32
Svar

Hei.


Det stemmer det du har lest på nettet, om at flere av de diagnosene du har, er oppgitt som kontraindikasjoner for å bruke medisinene som brukes mot ADHD. Det er rent generelle råd, men når det gjelder medisinering av enkeltpasienter som f.eks. deg, så vil og skal dette alltid være individuelle vurderinger som gjøres av pasientens lege, hvor alle forhold taes i betraktning, dvs risiko for uheldige virkninger, nytteverdi av medisinering, hvor viktig det er å bruke aktuelle medisin og hvor uheldig det kan være å ikke behandle sykdommen, f.eks. ADHD. 


Det er derfor bra at du har legetime allerede om noen få dager, for da vil din lege gjøre disse vurderingene for deg, slik at du får konkrete vurderinger av hva slags medisiner du kan eller bør bruke, og hva du ikke bør bruke. 


Jeg har på ingen måte nok informasjon om deg til å gjøre en konkret vurdering av om du bør eller ikke bør bruke medisin mot ADHD, så derfor velger jeg heller å forklare deg hvordan slike ting vurderes, og å forklare at generelle råd om en enkeltmedisin sjeldent vil være absolutte betraktninger, men retningslinjer som må vurderes i hvert enkelttilfelle.


Forøvrig så forstår jeg godt at du føler kaos, slik du beskriver, med både høyt stoffskifte og angst m.v., for her er det nok store muligheter for at dine sykdommer gir symptomer som ligner hverandre, som f.eks. høyt stoffskifte kan gi angst eller forverring av eksisterende angst.

Jeg synes derfor du skal avtale tett og regelmessig kontakt med legen din i tiden fremover, til du har fått det bedre.


En trøst oppi dette for å hjelpe deg til å holde ut, er at du i det minste har sykdommer og plager som det faktisk finnes hjelp og effektiv behandling for, i motsetning til en rekke andre sykdommer. Og jeg ønsker deg lykke til og god bedring.