Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan jeg bruke ett stk Pinex forte hver dag?

Spørsmål

Hei har påvist artrose i ankel og bruker Pinex forte 1 tablett på natta. Og ikke noe smertestillende på dagtid. Hvor skadelig er dette? Har brukt det i over 1 år. Pr i dag har jeg ingen bivirkninger. Og jeg kjenner heller ikke noe på at jeg har blitt avhengig. I helger har jeg ikke bruk for smertedtillende i det hele tatt. Paracet 1 mg virker ikke, og nsaid tåler jeg ikke. Det jeg lurer på hvor skadelig er det med pinex forte over lang tid. Er dette noe jeg kan bruke fast uten alvorlige skader?

Mann 39
Svar

Hei.


Pinex forte er et såkalt opiat, dvs sterkt smertestillende medikament. Virkestoffet er kodein, som i en viss grad omdannes til morfin i kroppen. Det er derfor velkjent at det er lett å bli avhengig av dette, og det er noe som svært mange mennesker dessverre har fått erfare. Det går i mindre grad på personen og viljen, men har å gjøre med at slike preparater gjør at opiatsensorene (mottakerne for virkestoffet) blir "vant med" virkestoffet, og det gjør igjen at det da blir lett for at man etterhvert må ha høyere doser for å få samme virkning. Det er derfor i utgangspunktet ikke beregnet for fast bruk, pga det store potensialet for avhengighet, men kun til kortvarig lindring av sterke, akutte smerter. 

Du lurer på "hvor skadelig" det er å bruke ett stk av disse pr dag. Det er et vanskelig spørsmål, for vi har ikke noen måte å angi eller gradere "hvor skadelig" noe er. Og en måtte jo isåfall vært enig om hva som ligger i begrepet "skadelig". Det er jo f.eks. skadelig å bli avhengig. Men en ren kroppslig skade av å bruke en av disse pr dag, er det for leverfriske mennesker vanligvis ikke. 

Du spør om du kan bruke dette fast. Mitt råd til deg er da på linje med de generelle råd om en gir om slike medikamenter: Det er ikke anbefalt. Dette pga den relativt store avhengighetsfaren. Du skriver at du ikke kjenner noe som tilsier at du er blitt avhengig. Det å bli avhengig av noe, merker man imidlertid ikke før det er "for sent", så det at du ikke merker dette, er ikke noe du kan bruke som anføre som argument for at det er trygt for deg å bruke det. 

Det er langt bedre og tryggere å bruke dette kun "i nøden", en gang i mellom når det er ekstra vondt osv.

Det er imidlertid slik at det å vurdere hva en pasient skal bruke av medisiner, inklusive vanedannende, er individuell vurderinger som må gjøres av pasientens lege i hvert enkelt tilfelle, hvor en må se helhetlig på det, og vurdere fordeler mot ulemper, avhengighetsfare opp mot livskvalitet osv, så jeg synes du skal ta en grundig dialog med fastlegen din om dette, i tillegg til den generelle informasjonen du har fått om dette her. Kanskje du også bør få en vurdering av en ortoped om det er mulig å behandle dette på noen måte, slik at du får mindre behov for smertestillende, det ville jo vært den ideelle løsningen, ikke minst fordi du har såpass mange år igjen av livet, og da er det enda viktigere å unngå avhengighetsfaren og å ha det best mulig. Ha det bra.