Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan jeg bruke Elvanse?

Spørsmål

Hei Jeg er en mann på 40 som har diagnosene fibromyalgi, psoriasisartritt og ADHD og nå nylig blodpropp som behandles med Marevan. Fibromyalgi er en sykdom av ukjent årsak som medfører kroniske smerter i muskler og senefester i armer, ben, nakke og rygg. Sykdommen medfører ikke skade på muskler, ledd, nervesystem og indre organer slik som for eksempel ved leddgikt. Jeg lurte på om jeg kan fortsette med min behandling med Elvanse 70 mg, og at det ikke gir problemer som er farlig når det kommer til DNR. Jeg ønsker veldig å komme meg i gang å holde fokus på trening, og uten Elevanse blir jeg bare rotete i hodet og deprimert og sengeliggende. Jeg sliter veldig med smerter i hele kroppen pga fibromyalgien og psoriasisleddgikta fra før. Den blir behandlet med Tramagetic retard 100 mg å 200mg, og i tilegg får jeg Vival/Stesolid, for de hjelper oftere mot smertene en Tramagetic. På kveldene har jeg ofte brukt Apodorm, men nylig byttet til Stilnoct for å få flere timer søvn pr døgn. Har du noen tips til bedre medisinering på dette området - matprogrammer . Jeg har hatt problemer med å gå i over 2 år nå, og fått noen kilo på kroppen

Mann 40
Svar

Hei.


Hvilke medisiner en pasient bør bruke, er noe vi ikke kan eller skal ta stilling til over internett, her på Lommelegen. Det er fordi det er pasientbehandling, noe vi ikke driver med her. Vi gir generell helseopplysning og helseinformasjon, og kan og skal ikke medisinere, hverken anbefale eller fraråde spesifikke medikamenter. Dette er forøvrig noe vi gjør oppmerksom på til spørsmålsstillerne våre, i premissene for tjenesten. Årsaken er pasientsikkerhet, altså til ditt beste. Det å velge og anbefale medikamenter, gi klarsignal (slik du ber om her) er helt individuelle vurderinger som må gjøres av pasientens lege i hvert enkelt tilfelle, og årsaken til det er at krever en betydelig grundigere kjennskap til pasienten for å velge medisiner, enn det vi har her over internett.  


Det du spør om, er om du kan bruke Elvanse. Som forklart ovenfor, har jeg dessverre ikke muligheten til å hverken bekrefte eller avkrefte dette, men det jeg kan si er at jeg ser ihvertfall ikke noe i det du skriver her, som tilsier at du ikke skal kunne bruke denne. Men det du må gjøre, er naturligvis å ta dette opp med din fastlege, som er den som skal og kan gjøre slike vurderinger for deg, på en forsvarlig måte. Du vil garantert få et klart og greit svar fra fastlegen på dette.


Når det gjelder din vektoppgang, så er det nok slik du sier, at når man beveger seg lite, så er det lettere å gå opp i vekt. Siden dette med fysisk aktivitet er et problem for deg, så må du regulere ned matinntaket og være selektiv på hva du spiser. Når en beveger seg mindre, trenger en jo vesentlig mindre næring, og spiser en det samme som før, da en bevegde seg mere, så er vektoppgang garantert. Det blir omtrent som bankkontoen: Setter du inn litt mer hver måned enn hva du bruker, så blir det mer penger på konto, og bruker du mer enn det du setter inn, så blir det mindre på saldo. Slik er det med kroppen også: Inntar du mer kalorier enn det du bruker hver dag, så lagres det som fett på kroppen. Og begynner du å spise mindre enn det du bruker, så  vil kroppen bruke av kroppsfettet for å få den energi kroppen trenger, og da går du ned i vekt. Akkurat det regnestykket kommer en ikke utenom, og det er svært viktig å være klar over det.

I praksis bør du også kutte matvarer som inneholder sukker (les innholdsfortegnelser), samt spise mindre brød, pasta, ris, poteter m.v., da det inneholder rikelig med karbohydrater, som omgjøres til sukker og energi i kroppen. Du kan og bør spise desto mer av grønnsaker, rent kjøtt og fisk, egg.  Begynner du med dette og merker at du sakte men sikkert begynner å gå ned i vekt, så er det et bevis på at du gjør det rett, og da fortsetter du med samme opplegg, og vekten vil fortsette å gå ned. Hvis du gjør endringer i kostholdet men ikke går ned, så forteller det at du å stramme inn ytterligere, inntil vekten begynner å gå ned.

Håper det var greie råd. Jeg ønsker deg lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-