Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan jeg bruke Atenolol i 4 dager, og slutte igjen?

Spørsmål

Hei! Er en jente på 26 år som har fått skrevet ut Atenolol 50 mg, som jeg tar ved behov pga voldsom svetting i enkelte sosiale situasjoner. Har ikke pleid å bruke dette en gang i måneden, men nå skal jeg på er kurs som varer over 4 dager og jeg kjenner behovet for å ta dette da jeg har en «stor» rolle i kurset og vil helst slippe denne bekymringen. Det jeg lurer på er om hvis jeg tar 50 mg 4 dager på rad, må jeg seponere dagene etterpå? Har ingen helseproblemer ellers. Veier ca 58 kg. Vet ikke hvor lenge man må bruke et medikament før det må seponeres?

Kvinne 26
Svar

Hei.


Dette synes jeg er et veldig interessant spørsmål, fordi ordet "å seponere" brukes som oftest innen helsevesenet litt upresist om det å slutte med et medikament, ta det bort. "Vi seponerer vanndrivende idag". Men språklig sett hevder mange at det betyr å trappe ned, dvs slutte med en medisin over en tid. 

Ordet er såpass uklart at mange mener at det ikke bør brukes, og at man i helsevesenet heller bør bruke vanlig norsk, som dekker det samme, men uten å være så uklart. Bedre alternativ er "å slutte med", "ta bort" eller "å trappe ned". 


Så til ditt spørsmål:

Du spør om du må seponere medikamentet i dagene etter at du har brukt det i fire dager, og om hvor lenge man må bruker et medikament før det seponeres. 

Hvis det du spør om er nedtrapping, hvilket jeg tror ut fra spørsmålet ditt, så er svaret følgende:


Du trenger ikke å trappe ned Atenolol. Du kan bare slutte fra en dag til neste. Det gjelder uansett hvor lenge du har brukt det, fire dager eller fire år. Med andre medikamenter kan det være mer hensiktsmessig å gjøre det gradvis, spesielt medikamenter som man har blitt avhengig av og hvor en kan abstinens om en slutter brått. 


Ha det bra, og takk for riktig interessant spørsmål.