Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan ikke bruke betennelsesdempende medisiner

Spørsmål

Hei! Har fått betennelser i skuldre og en hofte. Legen min sier at hun ikke kan gi meg betennelsesdempende medisin fordi at jeg har hudsykdommen urticaria pigmentosa. Den har jo ikke noe med urticaria pigmentosa å gjøre. Videre mener hun at jeg skal finne noe naturmedisin jeg kan bruke, det men det hjelper lite. Har nå bestilt time hos fysioterapeut i håp om at han kan gjøre noe. På apoteket mente de at jeg ikke kan bruke reseptfri Voltaren fordi jeg går på blodtrykksmedisin og Albyl E. Hva gjør jeg?

Kvinne 68
Svar

Hei.


For det første er man på ingen måte nødt til å bruke såkalte betennelsesdempende medisiner mot betennelser i muskler og ledd. Dette er ikke infeksjoner som skyldes bakterier som man må bruke antibiotika mot, men irritasjonstilstander, med hevelse og smerter som følge. 

Betennelsesdempende medisiner kurerer heller ingenting, de demper kun symptomer.

Alternativer til betennelsesdempende medisiner er kortisoninjeksjoner, som er mer virksomme enn betennelsedempende tabletter, og ikke minst så er tid og avlastning det aller mest effektive. Med avlastning menes det å unngå bevegelser og aktiviteter som gjør vondt. Alt annet er bare av det gode. Det er også en god løsning å bruke smertestillende medisiner som f.eks. paracetamol, mens man venter på at det blir bra av seg selv med tiden.


Urticaria pigmentosa kan i noen tilfeller forverres av betennelsesdempende medisiner, så det er sikkert det legen din har tenkt på da hun ikke ville skrive ut dette.


Du skriver under tilleggsopplysninger at du bruker blodtrykkstabletten Exforge. Den skal ikke kombineres med betennelsesdempende medisiner, så det har apoteket rett i.


Forøvrig er jeg enig med deg i at naturmedisiner har det lite for seg å bruke, så jeg skjønner ikke helt hvordan legen din kan foreslå dette. Naturmedisiner kan også ha uheldige virkninger når de brukes sammen med medisiner, og slike reaksjoner er ofte mer uforutsigbare, så jeg ville ikke ha fulgt det rådet, om jeg var deg.


Men aller viktigst her er altså at du vet at du på ingen måte er nødt til å bruke slike medisiner, da de ikke kurerer noe som helst, men bare demper symptomer. Og at det finnes gode alternativer som forklart ovenfor.

Håper det var oppklarende. Ha det bra og god bedring.