Kan Cialis brukes forebyggende mot ereksjonssvikt?

Spørsmål

Hei. Min kjæreste har den arvelige sykdommen SPG4, muskulaturen i beina er stiv og det gir også dårlig urinstråle, avføringsbesvær og problemer med reisningen. Hos sin lege får han Cialis 4mg og får beskjed av legen å ta 4 slike hvis han skal ha sex. Er det ikke bedre å forebygge ved å ta en tab. daglig? Denne medisinen er kjempe kostbar men han får den ikke refundert som et hjelpemiddel, er det vanlig? Han får jevnlig også testosteron sprøyter da det er påvist for lite av dette hormonet. Han er litt fortvilt og føler nok ikke at han strekker til sexuelt noe som igjen kan gi prestasjonsangst. Hvordan er det å bruke denne medisinen over tid. (Bivirkninger).

Mann 58
Svar

Hei.

Cialis er en medisin som brukes for å bedre ereksjon. Den er i utgangspunktet ikke beregnet for daglig bruk, men det kan vurderes i enkelttilfeller, hvis det for eksempel er slik at vedkommende forventes å ha sex f.eks. et par ganger i uken. Til mer sporadisk bruk er det riktigere å bruke den ved behov, altså ved planlagt eller forventet sex. En av årsakene er mulighetene for bivirkninger ved sammenhengende bruk. 

Du spør om det er "bedre å forebygge ved å ta en tablett daglig". Medisinen forebygger ingenting, men om man tar den daglig i fast dose, vil man etter cirka fem dager ha konstant dose i blodet, slik at medisinvirkningen er der til enhver tid, i tilfelle man skal ha sex.

Du spør om bivirkninger. Ved sporadisk bruk, altså ved behov, så er der vanligvis lite eller ingen bivirkninger for de fleste, men dette er individuelt og ikke forutsigbart, og det avhenger av om en har andre medisinske problemer m.v.

Her er en link hvor du ser en oversikt over mulige bivirkninger, om du ruller litt ned i teksten:

https://www.felleskatalogen.no/medisin/cialis-lilly-547455

Hvorvidt din kjæreste kan eller bør bruke denne medisinen daglig, noe som altså ikke er vanlig, er noe han må få vurdert individuelt av sin lege, som har tilstrekkelig med kunnskap om hans helse, medisinske forhold og evt annen medisinering, så jeg anbefaler ham å ta en slik samtale med legen sin.

Håper det var grei informasjon. Ha det bra.