Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan bivirkninger forutsies?

Spørsmål

Hei, Jeg er en fysisk meget aktiv mann som fyller 65 år i februar. Jeg løper 8-10 mil per uke og deltar blant annet i mesterskap for masters/veteran-løpere (NM, nordisk, EM). Medio mars skal jeg løpe EM i Braga, Portugal, 1500m og 3000m innendørs baneløp. De siste par årene har jeg slitt med oppvåkning om natten og toalettbesøk. Greit nok det hadde en bare sovnet etterpå – noe jeg sliter med. For ½ års tid siden fikk jeg utskrevet Betmiga 50mg av min fastlege. Etter noe tid var det bedring å spore, men jeg sluttet likevel etter 3 mnd. bruk da jeg ikke er særlig lysten på å ta medisiner over tid. Jeg vurderer nå på ny å ta Betmiga for å bedre søvnen/få mer overskudd til trening mot EM. Jeg har sjekket at denne medisinen ikke står på dopinglisten, men påvirker den yteevnen negativt? Det er i så fall ikke mye som skal til. Da må jeg stå over. Det står for eksempel i omtalen av Betmiga at 1 av 10 kan regne med økt puls. Jeg tolker det dithen at det er en merkbar økt puls. For mitt vedkommende er det tilstrekkelig med at hvilepulsen (og da vel også «arbeidspulsen») øker med et par/tre slag for å diskvalifisere denne medisinen. Har dere noen kommentarer knyttet til dette?

Mann 65
Svar

Hei.


Du vurderer å bruke Betmiga i en periode, for å få bedret søvn og derved mer overskudd til treningen din. Det synes jeg er en god motivasjon og et godt argument. Og du vet også at den hjelper deg. Da tenker jeg i utgangspunktet at du må ha en lav terskel for å unne deg selv dette. Men så er du opptatt av eventuelle bivirkninger, dvs om du kan risikere redusert yteevne. Det som kan sies om dette, er at slikt kan aldri forutsies. En får kun svaret ved å forsøke. Det finnes tildels lange lister med mulige bivirkninger for ethvert medikament, men de fleste mennesker får uansett ikke slike bivirkninger. Du lurer spesielt på dette med muligheten for økt puls ved bruk av Betmiga.

Hvorvidt du får det eller ikke, kan som forklart ikke forutsies, men du vil jo raskt få et svar på dette, om du velger å forsøke dette. Jeg tenker at det bør du gjøre, for du kan vinne mye på å få bedre netter, mens det verste som egentlig kan skje er jo egentlig ikke så ille, for det er at du får uakseptable bivirkninger som f.eks. rask puls. Skulle det skje, så er det jo ikke verre enn at du slutter med medikamentet igjen. Og skjer det ikke, så har du kun vunnet på valget om å bruke Betmiga. 

Alt i alt vil jeg derfor anbefale deg at du forsøker dette nå, siden du har mye å vinne på dette, og lite til ingenting å tape.

Lykke til!