Kan betennelsesdempende medisiner forsinke tildeling av kronisk sår?

Spørsmål

Hei. Jeg er ryggmarg skadd. Lam fra navelen og ned. Fikk sittesår på sitteknuten i januar -18. Fikk tynn hud på i mai.begynte å sitte i rullestol og forflytta meg på brett. Såret åpnet seg igjen i begynnelsen av juli pga varmen. Har ligget for det meste i seng 24/7. Såret ble tett i okt. Etter 14 dager fikk jeg en rift og nå er det blitt 1,3x 1 cm igjen. Og tilbake i seng. Fikk påvist diabetes2 i september-18. Bruker 6 mg Amaryl for å senke blodsukkeret. Ligger mellom 8-10 fastende. Har fått ibux 600 mg for betennelse i skuldrene. Har disse noe å si på sårhelingen?kommer litt blod og væske ut av såret. Forstår at ibux tynner blodet. Bruker og en halv tbl atacand+ 12,5/16. Bruker:c-vitamin,D-vitamin. Er det noe av disse tbl som gjør at såret ikke gror som det skal?el blanding av tbl?pt har jeg begynt å avlaste 24/7.

Mann 60

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Kroniske sår oppstår som følge av en rekke faktorer, ikke minst konstant trykk som ved langvarig sengeleie eller sitting. Forsinket sårtilheling oppstår blant som følge av nedsatt blodforsyning f.eks. som følge av åreforkalkning, og diabetes er også kjent for å kunne forverre og forsinke tilheling av sår. Ibux, en anti-iflammatorisk / betennelsesdempende medisin, kan i høye nok doser dempe en betennelsesreaksjon (inflammasjon), noe som er en reaksjon man ønsker skal tre i kraft i et sår, dvs at det strømmer til såret blant annet vevsvæske, hvite blodlegemer som skal ta opp i seg dødt vev, økt blodtilførsel osv. Derfor skal en f.eks. ikke bruke slike medisiner som smertestillende når man har et brudd som skal gro, for det vet vi forlenger tilhelingen. Det er derfor logisk at det ihvertfall på det teoretiske planet kan virke uheldig inn på tilhelingen av et kronisk sår også. Men det vil avgjort være doseavhengig.  Hvorvidt det i praksis vil bety mye for tilhelingen av ditt sår om du sluttet med denne medisinen, er imidlertid ikke sikkert, da det er så mange faktorer som virker inn, ikke minst hvor godt regulert din diabetes er. På den annen side så bør  man jo alltid vurdere om man kan greie seg uten en medisin, og hvor viktig den er. Ibux er jo primært en symptomdempende medisin, og ikke noe du er strengt tatt nødt til å ta. Så det kan kanskje være en ide å ta opp med din lege om du bør bruke dette eller ikke. Dine andre medisiner påvirker ikke sårtilhelingen negativt. Håper det var greit svar. Ha det bra.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn