Kan behandling med SSRI gi problemer med sexlivet?

Spørsmål

Hei.har brukt seroxat å paroxetin før, å mister sex lysten av begge to. Har sosial fobi/panikkanfall.Er gift,så det passer dårlig å miste sex lysten.Finnes det ssri eller lignende som mann ikke mister sex lysten av? Bruker også betablokker propranolol mot «lampefeber» før møter å sosiale tilstelninger, men de brukes kunn ved behov, å ikke vær dag. Får også sobril utskrevet iblant.Men de brukes også kunn ved behov. Mvh gift mann på 36 år.

Mann 36

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

  

Hei,


du forteller at du har fått diagnosen sosial fobi/panikkanfall og at du har brukt Seroxat® og paroksetin mot det. Det første jeg vil gjerne gjøre oppmerksom på er at paroksetin er selve innholdsstoffet i Seroxat®, med andre ord paroksetin og Seroxat® er et og samme medikament. 


Du opplyser at bruk av paroksetin har gått utover sexlivet ditt. Det er kjent og dessverre en ganske vanlig bivirkning at paroksetin kan gi seksuell dysfunksjon som det kalles på fagspråket. Det er allikevel viktig at det blir utelukket andre mulige bakenforliggende årsaker før man konkluderer med at det dreier seg om en medikamentell bivirkning.


Du spør om det finnes SSRI eller lignende preparater som ikke påvirker sexlivet. De fleste SSRI har erektil dysfunksjon, dvs. manglende eller sviktende evne til å oppnå ereksjon, som bivirkning. 

Det er innenfor medikamenter fra SSRI-gruppen stort sett vortioksetin som ikke har denne typen bivirkningen. Samtidig er vortioksetin et preparat som per i dag ikke er godkjent for diagnosen du har, men som er godkjent til bruk mot depresjon hos voksne. 

Du angir at du dessuten bruker Propanolol ved behov. Propanolol er en betablokker og denne medikamentgruppen kan også gi erektil dysfunksjon. 


Jeg vil derfor råde deg til å drøfte problemet med fastlegen din med tanke på å få nøyere kartlagt bakenforliggende årsak til problemene du opplever i forbindelse med sexlivet. I denne sammenhengen kan du også drøfte medisiner du bruker med tanke på om bytte til annet preparat kan være aktuelt eller om det kan være en idé til å ty til en helt annen tilnærmingsstrategi mot panikklidelsen din som for eksempel kognitiv terapi. 


Jeg håper at jeg har klart å hjelpe deg på veien videre og ønsker det god bedring!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn