Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Jeg tok koffeintabletter for tjue år siden, kan det ha gitt senvirkninge i kroppen nå?

Spørsmål

Hei! I ungdommen (20 år sidan) så hendte det at me tok koffeintabletter før me skulle på fest og slike ting. Ikkje særleg smart, men lite å få gjort med i dag. Ein tablett skulle tilsvare så og så mange kopper kaffi.. (Husker ikkje kor mange) Kjente aldri nokon negative biverknader når me tok dette, men har tenkt litt på det i ettertid. Er dette noko som kan gi seinverknader i kroppen? Har aldri kjent noko til det og er aktiv og frisk. Men av og til dukker dette opp, så nå spør jeg.

Kvinne 39
Svar

Hei.


Nei, dette kan på ingen måte gi noen senvirkninger i kroppen. Halveringstiden til koffein er i snitt fem timer. Halveringstiden er tiden det tar før konsentrasjonen av et stoff (f.eks. koffein) er halvert. I praksis så betyr det at etter 5 ganger halveringstiden, så er medikamentet borte fra kroppen. Det betyr at etter ett døgn etter siste koffeininntak, så er det ikke lenger koffein igjen i kroppen. Og når medikamentet er borte fra kroppen, kan det heller ikke gi noen effekt i kroppen, naturligvis. 

 Forøvrig er det ingen prinsipiell eller farmakologisk forskjell mellom koffein fra kaffe eller koffein fra tabletter, så om du ikke brukte svært høye doser den gang, så var det du gjorde, egentlig ikke noe annet enn å drikke kaffe, -for tjue år siden, så som du skjønner er det skråsikkert at dette er noe du ikke trenger å bekymre deg over nå. Ha det bra.