Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Jeg skal avruses og er bekymret

Spørsmål

Hei! Jeg skal inn på et avrusningsprogram for å gå av Oxycontin. Legen sier jeg skal trappe ned 5 mg pr dag. Jeg har hatt kreft 2 ganger, og over 50 kreft behandlinger. Cellegift og strålebehandling. I sommer var jeg innlagt og gikk av Oxynorm. Da og trappet jeg ned 5 mg pr dag, og det var brutalt. Jeg ble erklært kreftfri i mars, og kreften jeg hadde var livmorhalskreft. Har veldig mye smerter i livmora og underlivet, mest sannsynlig pga strålebehandling innvendig. Men kan dette også skyldes abstinenser / bivirkninger? Jeg fikk kreft første gang i 2018, og igjen i 2019. Jeg er ingen rusmisbruker og føler lettelse og glede over å endelig være av Oxynorm, og nå gru-gleder jeg meg til å gå av Oxycontin da jeg ikke vet om 5 mg hver dag er for mye å gå av. Og, vil smertene i livmora blusse enda mere opp nå som jeg går av Oxycontin? Forstår selvsagt at du ikke kan svare på alt. Er bare litt spent her jeg sitter da jeg ikke aner utfallet og plages så mye. Jeg er 37 år, har og en angstlidelse jeg får medisiner for. Takknemlig for svar! Mvh, Anonym

Kvinne 37
Svar

Hei.


Dette klarer du.

Det vet jeg at du klarer. Og det er fordi du har allerede klart å slutte med Oxynorm, selv om det var beinhardt. Det sier en masse både om din styrke, vilje og motivasjon, og evne til å holde ut noe vondt, for å oppnå et mål: Det å bli kvitt tablettene og avhengigheten.

Og i tillegg er det slik at virkestoffet i Oxynorm og Oxycontin er eksakt det samme, hvilket betyr at det er ikke "vanskeligere" å slutte med Oxycontin enn med Oxynorm. Den eneste forskjellen på de to preparatene er at Oxynorm taes opp raskt i kroppen, mens Oxycontin taes opp langsomt og varer lenger. Abstinensene er eksakt de samme, siden det er samme virkestoff.


Hvorvidt 5 mg pr dag er riktig tempo, skal jeg ikke uttale meg om. Det viktige i den sammenheng er at det må være en god dialog og enighet mellom deg og behandlende lege om tempoet på nedtrappingen, og at du er enig i det, og på den måten er bestemt på å gjennomføre det. 

Og så må det også sies at jo saktere nedtrappingen går, jo lenger tid skal du plages med abstinenser, men jo raskere nedtrappingen skjer, jo verre vil du få det, men i kortere tid. Og hva som er verst eller minst ille av de to alternativene, er jo ikke lett å si.

Jeg har snakket med mange heroinavhengige, som har forklart meg mye om dette med abstinenser og hvordan de takler slike, og der tror jeg mye god erfaring og kunnskap ligger. Og heroin er jo et opiat, akkurat som Oxycontin, så i prinsippet er abstinensene mye av det samme. De sier at det å slutte brått og plutselig med heroin, handler mye om den mentale innstillingen til det, og å være klar over at det kommer en uke med fryktelig lidelse, i form av betydelig sykdomsfølelse, "som ti influensaer samtidig", angst og uro, men samtidig innstilt på og vel vitende om at det faktisk går over, alltid. Det å da være innstilt på at slik blir det, og å vite hele tiden at det er bare å telle timene og vite at det går over og at det ikke er farlig, uansett, er naturligvis den viktigste styrken man har i den kampen. Lidelsen blir dog mindre om man gjør det gradvis, og det er derfor fornuftig å trappe ned gradvis, men å dra det ut over for lang tid er samtidig å ha det dårlig over lengre tid.


Du spør om du vil få mer vondt i livmor og underliv ved å trappe ned Oxycontin. Det vet jeg ikke, noe du sier at forventet at jeg skulle svare. For det kommer jo an på hva årsaken til den smerten er, slik du selv er inne på.


Du kan trygt se frem til at dette etter en tid er bak deg og historie.  Og at du vil greie det, vet jeg ut fra det du har fortalt her, så ta det til deg. Jeg ønsker deg all mulig lykke til.