Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Jeg klør, kan det skyldes bivirkninger av medisiner?

Spørsmål

Her hatt plager med kløe fra hoftene og ned til anklene, verst rundt knær, legger og ankler. Mister det meste av nattesøvnen på gr, av dette. Har hatt disse plager i ca. 6 md. Fastlegen har ikke kunnet si noe sikkert om årsak til plagen. Har diabetes 2 og var til utblokking av hjerteblodkar i august 2017. Har i denne forbindelse tatt blodfortynnende medisiner Clopidogrel Actavis 75 mg. samt albyl e 75 mg. Sluttet å bruke Clopidogrel for 5 dager siden uten at dette har forbedret noe enda. Har i denne perioden også tatt andre medisiner. Spørsmål er om medisinbruken kan være årsak til plagen og hvilke bør jeg i så fall endre på? Må opplyse at jeg for ca. to år siden fikk konstatert nyresvikt men tilstanden har vært stabil.

Mann 76
Svar

Hei.


Du har sluttet med Clopidogrel, og det var kanskje fordi din lege mistenkte at den var årsaken til kløen? Den går imidlertid sent ut av kroppen, så det med at det nå har gått 5 dager og du klør fremdeles, er ikke noe sikkert og endelig bevis på at ikke den faktisk var årsaken. Hvis det går noen dager til, en liten uke, og du klør like mye, så kan du ihvertfall konstatere at den ikke var årsaken.

Men du bruker også andre medisiner, og tre av disse har kløe som kjent bivirkning: Januvia, Ezetrol, Furix. Ta derfor opp med legen din om du skal teste ut for hver av disse, en periode uten medisinen, for å se om det stopper kløen. Det er kun slik man kan finne ut av det. Så har vi dette med nyresvikt, det kan også gi kløe, så få sjekket dine kreatin-nivåer (blodprøve som viser nyrefunksjon) for å ikke overse en evt forverring i din nyresvikt. 

Håper at disse tipsene kan være til nytte! Lykke til.