Jeg får vanndrivende og en blodtrykkstablett i tillegg. Kan jeg ha fått for lavt blodtrykk?

Spørsmål

Er en svært overvektig mann på 30 år, har slitt den siste tiden med veske i beina og svært voldsom hjertebank ved anstrengt bevegelse, går som oftest greit når jeg sitter stille men blir verre når jeg beveger på meg igjen. Føler meg også bra om morgenen, å ubehaget kan bli verre uttover dagen, ble hentet i ambulanse for et par måneder siden med ganske kraftig og hurtig hjertebank, av den typen at man får åndenød, legevakten trodde det var hjertesvikt, dro derfor dagen etter til volvat for å få tatt en proBnP, den var normal på 45. Målte lavt jern, men har ikke vært så flink til å ta disse pillene, prøvde en ukes tid men ingen bedring, bare smerter og ubehag i magen, så jeg sluttet. Har nå fått Burinex 1 mg for vesken i kroppen, tar en pille på formiddagen, jeg går også på Exforge 5mg/80 mg, denne tar jeg en pille av på kvelden. Problemet er nå at etter at jeg har tatt en Exforge så blir jeg ør/svimmel og lett i hodet, føles som om jeg ikke er helt til stede, å det kjennes ut som om jeg ikke klarer å fokusere ordentlig, føler meg rett og slett litt borte. Siden Burinex er blodtrykkssenkende så kunne det hende at disse medisinene ikke er så heldig sammen for meg, men lege sa at det skulle gå greit. Synsforstyrrelser som er typisk ved blodtrykksfall har jeg mye av, men dette er ikke noe unormalt for meg. Legene vet ikke helt hva som forårsaker det men mest sannsynelig stille migrene. Jeg liker ikke når jeg ikke føler at jeg er til stede, jeg har hatt migrene med aura, hvor jeg har følt meg på samme måten (dette er ikke aura) å redd for at det kan være noe annet. Er det sannsynelig at det er disse to medisinene sammen som gjør at jeg opplever svimmelhet og en langtborteinatta følelse? Tilleggsspørsmål: Jeg har prediabetes, er det noe risk i at jeg går på burinex? har hørt at man bør være forsiktig med slike ting om man går på vanndrivende. Mvh Meg

Mann 30

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Du kan ha rett i at det er en mulighet for at du får for lavt blodtrykk av disse to medisinene sammen, siden begge er blodtrykkssenkende. Hvorvidt det er slik, kan jeg naturlig nok ikke si noe om uten å måle blodtrykket ditt, men det er helt klart en mulighet. Legen din sa at det var en uproblematisk medikamentkombinasjon, og det er sant nok, rent farmakologisk, men effekten kan allikevel bli for stor. Derfor må du før noe annet, få målt blodtrykket ditt for å se om du kan ha for lavt blodtrykk nå. Det kan nemlig gi slike symptomer som du beskriver; svimmelhet osv.


Men har du ikke det, så må legen din vurdere hvilke andre mulige årsaker det kan ha. Svimmelhet og "langtborteinatta følelse" (godt ord!) er forøvrig helt uspesifikke symptomer som ikke taler i retning av en spesifikk sykdom. De kan oppstå av mange årsaker, og er heller å anse som et "generelt mulig sykdomstegn", men en kan også få slike plager uten at det har med sykdom å gjøre.


Du spør om man bør være forsiktig med et vanndrivende middel som Burinex ved diabetes. Det stemmer. Det kan forverre en diabetes, eller trigge en prediabetes til å bli diabetes, så hvis det er helt nødvendig å bruke et slikt medikament, skal pasientens følges nøye og regelmessig med blodsukkermålinger, urinstix med tanke på sukker i urinen osv. Diskuter derfor med legen din om dette virkelig er nødvendig og riktig preparat for deg. Hvis blodtrykksmåling viser at du har for lavt blodtrykk, så vil det kanskje være naturlig å la deg slutte med dette. 


Det er heller ikke alltid at vanndrivende virker mot hevelser i beina. Hevelser / vannansamlinger i beina (ødemer) kan ha forskjellige årsaker, men ofte skyldes det dårlige klaffer i venene i beina (de årene som fører blodet tilbake til hjertet) og da "lekker" det væske ut av åreveggene som samles i vevet og gir ødemer. Sannsynligheten for slike årsaker er større hos overvektige personer, så det kan jo godt være det er årsaken i ditt tilfelle. Ved slike årsaker har vanndrivende ingen effekt på ødemer i det hele tatt. Det som hjelper mot det, er elastiske støttestrømper (du kan få hjelp på apoteket til å finne din størrelse), vektnedgang og det å ha beina på en krakk når du har muligheten til det, for væske vil jo bevege seg nedover med tyngdekraften, altså mot ankler og føtter, når man står oppe, og også ha tendens til å dreneres bort, om man får beina opp. Så venn deg til å ha beina på en krakk eller på bordet, litt over horisontalen, hver gang du har mulighet til det.


Håper dette var greie svar og råd. Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-