Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Jeg får ikke smertestillende av fastlegevikaren, hva skal jeg gjøre?

Spørsmål

Hei. Jeg fikk bekreftet i 2014 at jeg hadde fått kronisk cystitt i urinblæren min. Sykdommen fikk jeg sommeren 2013. Smertene som jeg får er helt forferdelige. Jeg greier ikke å gå over gulvet, og jeg ligger bare og gråter i fosterstilling på sofaen eller sengen. Jeg har vært utredet på smerteklinikk, og jeg har vært hos urolog. Jeg har prøvd veldig mange forskjellige smertestillende tabletter, uten hell. Så sa min fastlege i 2014 at jeg skulle begynne med Dolcontin 30 mg 2 ganger daglig. I tilegg til dette så er jeg på sykehuset en gang i måneden, og får satt inn Gepan i urinblæren. Min fastlege som jeg hadde fra 2013 og frem til Juli-August 2019 gjorde alt for meg slik at jeg slapp disse forferdelige smertene. Men i August i fjor sluttet min fastlege helt plutselig og flyttet, uten og si ha det bra. Dette tok jeg veldig tungt. Etter det så har jeg bare hatt vikarleger, og jeg har fått fornyet resepten på Dolcontin hver gang det var 3 eller 4 tabletter igjen uten problemer. Helt til jeg ringte for 1 uke siden og sa at jeg måtte få fornyet resepten på Dolcontin. Jeg fikk time hos en ny vikarlege den 3 September, han er den verste legen jeg noensinne har møtt. Han var sur,og ufin mot meg, og sa at jeg måtte slutte, og trappe ned på Dolcontin fordi at den var vanedannende. Jeg gråt og gråt men han brydde seg ikke. Min tidligere fastlege som flyttet sa mange ganger at jeg måtte få Dolcontin resten av livet grunnet veldig store smerter. Og det sa jeg til vikarlegen, men han brydde seg ikke om hva jeg sa. Fra i morgen får jeg bare ta 1 tablett om morgenen, og ingen om kvelden. Og jeg vet at jeg blir liggende og skrike i time etter time, og mest sannsynlig må ringe etter sykebil. En urolog skal ringe meg i morgen tidlig, og da får jeg fortalt urologen om hva som har skjedd. Håper du kan jeg hjelpe meg i denne saken?

Kvinne 58
Svar

Hei.


Jeg forstår godt din fortvilelse, men vet jammen ikke hvordan jeg kan hjelpe deg. Når det gjelder medisiner / resepter, så kan jeg jo ikke det, siden dette er en anonym tjeneste og jeg ikke vet hvem du er. Forøvrig driver vi ikke med behandling på Lommelegen, men rådgivning og informasjon slik vi også opplyser om i premissene for tjenesten vår, og det betyr at vi ikke skriver resepter.

Jeg tenker at det beste jeg kan gjøre, er derfor å gi deg noen råd.


Du kan i morgen når du snakker med urologen, spørre om han/hun kan skrive ut resept til deg, og forklare situasjonen om at fastlegevikaren din vil trappe ned denne medisinen, noe som resulterer i at du får en uholdbar smertesituasjon. Det er en mulighet. Hvis ikke urologen kan eller vil dette og henviser til fastlegen for resept, så kan du spørre om urologen kan kontakte denne fastlegevikaren og forklare situasjonen. Det er ikke utenkelig at det kan løse situasjonen, for denne urologen kjenner jo problemstillingen din bedre enn denne nye fastlegevikaren, og hvis vikaren får grundig informasjon om din tilstand, så er det jo mulig at han da endrer oppfatning og vil skrive ut Dolcontin til deg som før, slik din fastlege gjorde.

Et annet alternativ er å oppsøke en annen almenlege, eller bytte fastlege. Da er det isåfall viktig at du får oversendt din komplette journal, hvor din tidligere fastlege med sikkerhet har skrevet mye om din smertesituasjon og behov for sterke smertestillende, noe som kan få en eventuelt ny fastlege til å forstå situasjonen din bedre enn det denne legevikaren nå gjorde.


Jeg håper at du i beste fall kan ha nytte av rådene her, og ønsker deg lykke til.