Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Jeg bruker Paracet, hvor mye Paralgin Forte kan jeg bruke i tillegg?

Spørsmål

Hei . Jeg har egentlig to spørsmål. Jeg har vansker med en ny fastlege som er sykemeldt heile tida, så derfor spør eg her. Eg har smerter midt i ryggen på høgre side av ryggraden. Jeg føler ein muskel låser seg når jeg reiser meg eller snur meg. Reknar med det er muskulært, men jeg trenger råd. Jeg føler varme demper smertene, men er usikker på om det er reelt? Jeg bruker en tablett Paralgin Forte 3 til 4 gonger per dag. Jeg tåler dårlig smertestillende og kan ikkje bruke NSAIDs. Det jeg lurer på er følgende: Hvis jeg tar Paracet 1 g morgon og 1 gong på dagen, kan eg då ta Paralgin Forte om kvelden? Jeg har vore på smerteklinikk og fått beskjed om å bruke paralgin forte, men siden det er så mykje skriverier om den, så blir eg usikker. Har brukt den samme dosen i mange år uten å måtte øke og jeg har heller ikkje hatt problemer med å kutte den ut i gode perioder .

Kvinne 61
Svar

Hei.


Ryggsmerter er særdeles vanlig, og faktisk har flertallet av alle mennesker dette i perioder av livet. Den aller vanligste forklaringen er muskulære plager. Jeg kan naturligvis ikke bekrefte at det er det du har, uten å undersøke deg, men sannsynligheten er i utgangspunktet veldig stor. Om du vil ha det bekreftet at det er muskulære smerter, så kan du få fastlegens vikar til å undersøke deg, om fastlegen er sykmeldt. Hvis fastlegen jobber i et legesenter, hvilket er veldig vanlig, så vil vanligvis kollegaene ta ansvar for den sykmeldte legens vikar. Spør om dette på legekontoret til fastlegen din.


Du forteller at du føler at varme demper smertene, men lurer på om det er "reelt". Til det kan følgende sides: Smerter er en helt subjektiv ting, og den kan på ingen måte måles eller vurderes objektivt. Følgelig er det slik at det du kjenner, -mer eller mindre smerte- er de faktiske forhold. Du kjenner det du kjenner, og hvis du synes varme hjelper, så hjelper deg faktisk. Det er heller ikke uvanlig at det kan føles godt ved ryggsmerter, og det er derfor det finnes varmeflasker, og fysioterapeuter bruker varme i behandlingen.


Så til dine spørsmål om medisiner:

Du skriver at du bruker Paracet 3-4 ganger pr dag. Hvis det er 500 mg tabletter, som er det vanligste (sjekk boksen), så tilsvarer det 500 mg x 3-4 = 1500-2000 mg Paracet pr dag. Maxdose pr dag er 4000 mg. 

En tabl Paralgin Forte inneholder 400 mg paracetamol, (i tillegg til kodein, et sterkere virkestoff)

Så hvis du bruker 1500-2000 mg paracetamol pr dag ved bruk av Paracet-tabletter, så kan du ta opp til 5 Paralgin forte i tillegg, uten å komme over maksimalt daglig inntak av paracetamol. Det er fordi 5 tabletter Paralgin Forte inneholder 400 mg x 4 = 2000 mg paracetamol.

Slik kan og bør du selv tilse at du ikke bruker med paracetamol totalt, enn det anbefalte.


På ditt konkrete spørsmål "Hvis jeg tar Paracet 1 g morgon og 1 gong på dagen, kan eg då ta Paralgin Forte om kvelden? " så er svaret følgelig ja, jfr regnestykket ovenfor.


Videre har du lest mye om Paralgin Forte, og har blitt usikker av det. Det finnes svært gode grunner til å være forsiktig med inntaket av Paralgin Forte, da virkestoffet kodein er sterkt avhengighetsskapende. Svært mange mennesker har fått problemer med avhengighet av dette preparatet. Spesielt viktig er det å prøve å unngå å bruke det daglig. Sporadisk bruk er langt tryggere, altså at du kun bruker det ved smertetopper, når du ikke har tilstrekkelig effekt av Paracet alene. Jeg håper det var greit og klart svar. Ha det bra.