"Innvendig frysing": Bivirkning av Adalat?

Spørsmål

Jeg er 77 år og hadde hjerteinfarkt i 2011. Bypassoperert. Jeg mener at jeg er i rimelig bra form for alderen, vekten er 82 kilo.
Har aldri røkt, bruker ikke alkohol, men smaker på stoffet av og til, har ikke diabetes.

I perioder døgnet rundt har jeg sterke frysningsfølelser i det meste av kroppen selv om jeg sitter inne i en varm stue, ryggpartiet mest. Dette er meget plagsomt og kan vare i måneder, kan noe gjøres? Men det kan også helt forsvinne.

Bruker om morgenen: 1 tablett Somac 40mg for øsofagitt. Reflux skader.
2 tabletter Adalat Oros 20mg, 1 tablett Valsartan Actavis 80mg, 1,5 tabletter Selo-Zok / Metoprolol Sandoz 25mg.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Frysninger er en kjent bivirkning av Adalat, så det er en ikke usannsynlig forklaring. Selo-Zok kan gi kalde hender og føtter som bivirkning, men det er vel ikke akkurat det du kjenner, såvidt jeg forstår?
Du bør også få sjekket hos fastlegen din om du kan ha lavt stoffskifte, for det kan være en forklaring.

Men alt i alt mistenker jeg helt klart mest at det er en bivirkning av Adalat. Den eneste måten å finne ut av om det er dette, er å kutte ut medisinen i en periode, for å se om kuldefølelsen da forsvinner. Gjør den det, så har du påvist en sannsynlig sammenheng. Og da skal du selvfølgelig ikke fortsette med den medisinen videre, men kanskje få noe annet i stedet.

Du bør fortrinnsvis gjøre dette "forsøket" i samråd med legen din, både for å få et klarsignal på at det er greit at du kutter den ut i en periode på f.eks. et par uker, og for å få hjelp til å trekke de riktige konklusjonene.

Jeg synes dette er såpass sannsynlig forklaring, at du ikke bør la være å finne ut av dette på den måten jeg her har beskrevet. Vi får håpe at det er forklaringen, for da er der jo en enkel og grei løsning på problemet: Å ikke ta flere slike tabletter.

Lykke til!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn