Hvordan virker kolesterolsenkende medisin

Spørsmål

Dr. Barexstein,
jeg lurer på hva som skjer i kroppen når man tar kolesterolsenkende
medisin over lengre tid. Er det nødvendig men noen undersøkelser for at se om andre organer påvirkes? Hva med leveren? Er det nok med en vanlig helsekontroll som fastlegen gjør? Tar selv Simvastatin 10 mg og er nå nede på nesten normal nivå etter 3 måneder. HDL 1.7
LDL 3.5 og total 5.5.
Er det umulig at bare spise sunn mat når verdiene er normale, eller går kolesterolen opp igjen uten medisin. Kan jeg ta omega 3 samtidig med medisin?Relevante sykdommer/medisiner: Simvastatin 10 mg.

Kvinne, 45 år

Svar

Hei !

Du bruker altså en lav dose Simvastatin på 10 mg, og har fått ganske bra kolersterolnivåer. Det som er det beste med tallene dine, er at du har en høy prosentandel av kolesterolet ditt bestående av det "gode" kolesterolet HDL. Man regner det som ideelt, og at man er godt beskyttet mot hjertekarsykdommer, når HDL utgjør over 25 % av totalkolesterolet, og du har betydelig høyere prosentandel enn dette.

Det er som er nødvendig av oppfølging / kontroller når man bruker slik kolesterolsenkende medisin, er blodprøver som viser leverens funksjon, dvs at den "tåler" medisinen, samt en blodprøve som viser at ikke medisinen virker negativt inn på musklene, dette er en blodprøve som heter CK.
Når man er stabilisert på medisinen og en fast dose, og legen har sett til at det ikke påvirker disse blodprøvene, så holder det med å sjekke dette en gang i året deretter.
Dette er standard kontrollopplegg for pasienter som bruker slike medisiner, så jeg går ut fra at din lege tar slike blodprøver på deg, men forhør deg gjerne om det.

Videre så spør du om hva som skjer i kroppen når man tar kolesterolsenkende medisin.
Kolesterolsenkende medisin som dette (såkalte statiner) virker ved at de hemmer et enzym i leveren som heter HMG-CoA. Når dette enzymet blir hemmet, synker kroppens egenproduksjon i leveren av totalkolesterol (det du har 5,5 av), og av LDL. I tillegg reduseres egenproduksjonen andre uheldige fettstoffer i blodet som heter VLDL, apolipoprotein B og triglycerider ("vanlig" fettstoff i blodet) Og mengden HDL (det gode kolesterolet) øker.
Dette er bra og det er det man er ute etter.
Men samtidig reduserer det leverens egenproduksjon av et viktig vitamin som heter Q10. Dette er veldig viktig bl.a. for hjertefunksjonen. Dette er ikke så mange leger oppmerksom på, mens det faktisk er internasjonalt sett en stadig økende oppmerksomhet på dette. Før betydning av dette er helt klarlagt, er det derfor mange leger (inkl. undertegnede) som anbefaler at man tar tilskudd av Q10 når man bruker slike medisiner, så det bør du vurdere. Det har ingen uheldige virkninger, så man kan egentlig kun vinne på å ta det.

Så til ditt muligens mest interessante spørsmål:
Er det mulig å holde kolesterolverdiene lave uten medisin, eller vil de gå opp igjen uten medisiner ?
Det er for de flestes vedkommende, med mindre man har en sjelden type arvelig og alvorlig høyt kolesterol, fullstendig mulig å oppnå like fine kolesterolverdier uten medisiner som med medisiner.
Og dette er en spennende utfordring, som jeg synes flere burde ta.
Det krever betydelige kunnskaper og vilje til omlegging av kostholdet, og er et svært tema i seg selv, for omfattende til å gå i detalj på her.
Men jeg har skrevet flere svar om dette på lommelegen tidligere, så du kan foreta noen søk på dette her på lommelegen, så får du lese mere.
Kort fortalt så er det som virker raskest og best inn på å redusere kroppens egenproduksjon av kolesterol (slik disse medisinene også gjør), å kutte sukker fullstendig, i alle former, samt å spise minst mulig av raske karbohydrater som man finner i stivelse (lyst brød, pasta, poteter, ris m.v.).
Grunnen til at dette fungerer utrolig effektivt (prøv selv !) er at inntak av disse matvarene stimulerer kroppen til å produsere insulin, som i seg selv er med å stimulere leveren til å produsere kolesterol. Mao. ord lavere insulinverdier -> lavere kolesterolproduksjon -> lavere kolesterolnivåer i blodet.
Man bør istedet spise mest mulig rene råvarer i form av svære mengder grønnsaker og belgfrukter, rent kjøtt og fisk og egg, samt sunt fett hver dag, og det finner du i feit fisk, nøtter, avocado, linfrø, tran, omega-3 kapsler m.v.
Hvis man er overvektig, virker det også svært gunstig inn på kolesterolet, å gå ned i vekt. Røykeslutt virker også gunstig inn, samt mosjon.
Dette er dog en uttalt kortversjon av et omfattende og kjempespennende felt innen medisinen, men i min erfaring er det nesten uten unntak mulig å oppnå minst like bra resultater på kolesterolet med korrekt kost, som med medisiner ! Men det må gjøres korrekt, og de riktige rådene må følges.

Du spør om du kan ta omega 3 sammen med medisinen. Ja ! Ikke bare kan du, men du BØR.
Ethvert menneske med høyt kolesterol har nytte av høye doser omega 3. Sats på 4-6000 mg omega 3 daglig, som bør taes sammen med en antioxydant som f.eks. C-vitamin, f.eks. 1-2000 mg daglig.

Håper dette gav deg svar på dine spørsmål, og jeg ønsker deg lykke til !