Hvordan trappe ned medisiner mot psykose og depresjon?

Spørsmål

Hei! Jeg har tidligere skrevet inn til Lommelegen, men nå har jeg et nytt spørsmål jeg lurer på. For to år siden ble jeg innlagt på akuttpsykiatrisk sykehus med alvorlig depresjon med psykotiske symtomer/psykose og ble satt på 10 mg olanzapine og 100 mg sertralin, daglig. Jeg har hatt god effekt av medisinene og ikke hatt noen bivirkninger. Det har nå gått to år og jeg har det bra og har et stabilt liv. Jeg ønsker derfor å slutte på medisinene, da jeg har lest mye om ulike bivirkninger, særlig på antipsykotika, og denne lesingen skremmer meg. Har blant annet lest at man kan pådra seg varig hjerneskade ved langvarig bruk, i tillegg til en rekke somatiske sykdommer. Fastlegen min sa at jeg kunne trappe ned til 5 mg olanzapine, og gjøre dette over en måneds tid. Nå har jeg imidlertid byttet fastlege, da jeg følte at den forrige legen ofte var for rask og utilgjengelig. Min nye fastlege mente at jeg burde trappe ned til 7,5 mg olanzapine først, og at nedtrappingen burde gå over mange måneder. Hun sa videre at det lureste var å først slutte på antipsykotika og så på antidepressiva. Nå er jeg forvirret; Hvem av de to legene skal jeg høre på? Nå er det videre slik at jeg har gått på 5 mg olanzapine i noen uker, etter samtale med den første legen. Skal jeg da trappe opp igjen til 7,5 mg, etter råd fra lege nummer to? Og hvor lenge ser du for deg at jeg må trappe ned før jeg kan slutte helt? Hva med nedtrapping på antidepressiva? Er det noen slags oppfølging jeg bør få fra helsetjenesten i denne perioden? Takk for svar!

Kvinne 33

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Det som kan sies om dette, er at dette ikke er "rocket science", med noen helt klare føringer på hvordan slik nedtrapping skal skje. Derfor kan begge legers forslag være greie og korrekte. Det er heller hovedprinsipper som teller, og de skal jeg forklare deg. 

For det første er det "safety first", dvs ikke risikere tilbakefall av de symptomene man ble behandlet for. Sannsynligheten for det synker jo saktere man trapper ned. Derfor er god tid, for eksempel noen måneder, en god ide. Gradvis er også et godt prinsipp, for om det er slik at man får tilbakefall ved å slutte med medisiner, så vil en kunne fange opp dette i tidlig fase, så det ikke utvikler seg til akutt og alvorlig sykdom. Det er av samme grunn svært viktig å bli fulgt regelmessig av fastlegen gjennom slik nedtrapping, slik at det ikke bare blir du som skal vurdere om det går greit, men også en fagperson som vurderer deg sett utenfra. Det i seg selv er også en trygghetsfølelse for deg, det å vite at du blir fulgt opp og at legen din følger med på deg, slik at du ikke risikerer å bli dårlig uten å være helt klar over det selv, noe som f.eks. kan skje ved psykose. Når legen følger deg opp ved regelmessige legetimer og samtaler, vil du også for hver legetime få kontinuelig vurdert hvor mye du skal trappe ned neste gang og når det skal skje. 

Det er videre fornuftig å trappe ned og slutte med ett preparat av gangen, og ikke samtidig. For hvis en da skulle se endringer / tilbakefall, så vil en vite hvilket medikament som har ført til tilbakefall, noe som ikke vil være klart om en har trappet ned to medikamenter samtidig.


Alt i alt støtter jeg deg i å forsøke nedtrapping og evt medikamentslutt etterhvert, men gi deg selv tid, for viktigheten av å ikke få tilbakefall er større enn det å la det skje raskest mulig. 


Du spør om du nå skal gå tilbake til 7,5 mg Olanzapin eller fortsette med 5 mg, som du allerede hadde trappet ned til. Jeg tenker at har neppe noen avgjørende betydning, og hvis du fungerer fint med 5 mg, så tyder det på at det etter alt å dømme er greit. En grunn til eventuelt bruke 7,5 mg, måtte være dette med "jo flere kokker jo mer søl", dvs at du velger å følge bare en-1-lege fra nå av, dvs din nåværende fastlege. Det er jo ryddig og greit.


Du spør om hvor lenge du bør trappe ned, før du kan slutte helt. Da gjelder det jeg forklarte deg ovenfor, dvs over jo lengre tid jo tryggere. Og det vurderes individuelt i hvert enkelt tilfelle, i samråd med og under oppfølging av lege, slik jeg anbefalte deg. Men tenk måneder, ihvertfall. Og ta ett preparat av gangen. Vær en stund helt uten Olanzapin, før du så begynner å trappe ned på antidepressiva.


Håper det var greit svar. Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-