Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvordan kan jeg få trappet ned mitt overforbruk av Sobril?

Spørsmål

Hei. Jeg er en mann på 47 år med mange diagnoser, er hardt rammet av morbus crohns, har divertikkelose som gir ofte plager, psoriassosartritt, spondulyatritt, muskel og ledd smerter og kraftig Fatique, og sliter mye med angst og depresjon av dette. Problemet jeg vil ta opp er at jeg sliter med søbnprobler, har ikke jobbet de siste 5 år pga sykdommene, går nå på det siste året på AAP( noe som også bekrymrer siden det nermer seg nå uføretrygd, og all stress som jeg muligens må gå igjenom nav for å få det innvilget. Ang søvnproblemene så begynte jeg på 2-3 a 15 mg sobril for ca 2-3 år siden, det har nå økt til ca 8-9 a15 mg til dagen. Jeg har satt min grense der, kommer alldri til å øke den dosen. Jeg kjenner ingen rus lenger på sobril, gjør bare at jeg sovner når jeg legger meg om natten. Jeg er ikke lenger en glad og humørfult person som før, men ser frem til hver kveld når jeg kan ta sobril, da kommer humøret og jeg føler jeg får mer energi. Jeg liker å sitte oppe til både 2-3 om nettene og føler det er en bedre tid en dagtid da jeg er alene hele dagen og kommer meg sjelden ut pga sykdomene. Men det beste er å kutte ut sobril og prøve å få god søvn uten dem. Det går jo utøve både sex liv med kona da sobril også demper sex lysten osv. Jeg merker nå at abstinensene kommer tidligere og tidligere om dagen, sliter veldig av det. Jeg ønsker nå hjelp for å komme meg ut av denne onde sirkel. Legen kuttet lraftig ned på dosen, noe som gjorde det verre. Finnes det hjelp å få? Finnes det søvnklinnikker der jeg kan få hjelp med søvnproblemer og abstinensproblermer? Er sobril farlig for organer? Lever , hjerte nyre osv? Har også fått beskjed at jeg har en binyreadenom som ikke gjorde det lettere å slutte med sobril, har helse angst også. Sykehuset vil også opere tynntarm, men jeg har kraftig angst for narkose, så jeg har takket nei, sliter med klaustrofobi, flyr ikke og ikke tar jeg heis. Trenger virkelig gode råd å hjelp her før jeg klikker helt. Håper på gode råd

Mann 47
Svar

Hei og takk for ærlig og velskrevet brev.

Du har virkelig fått frem hvor ille det kan gå, om man bruker slike medikamenter over tid. For hovedproblemet er avhengighet, og behov for stadig større doser for å få samme virkning, og abstinenser som ofte er verre enn angsten man opprinnelig begynte å bruke medikamentene for. Og økte søvnproblemer.

Jeg vil forsøke å besvare dine spørsmål ett av gangen:


 Finnes det hjelp å få? 


Ja. I hovedtrekk går det ut på at du enten får hjelp av fastlegen din over tid, med avtalt gradvis nedtrapping, og eventuelt andre medisiner for forbedret søvn, i nedtrappingsperioden. Eller innleggelse på klinikker for medikamentavvenning. Legen din vil kunne fortelle deg hvilke som kan være aktuelle i ditt nærområde. Men uansett hvilken av disse to veiene du velger å gå (diskuter med legen din om hva som er mest hensiktsmessig for deg) så må du forberede deg på at det blir en lengre periode hvor du ikke har det så greit som du ville ønske å ha det, -med "sobrilhjelp". Snarveier til dette finnes dessverre ikke, men du kan jo ikke velge å ikke gjøre noe med det, for da skaffer du deg bare et stadig større og større problem, blant annet med behov for høyere og høyere doser. 


Finnes det søvnklinnikker der jeg kan få hjelp med søvnproblemer og abstinensproblermer?


Søvnklinikker er nok ikke stedet for slik problematikk, men som  nevnt ovenfor så er der mange institusjoner for behandling av medikamentavhengighet, hvor du vil kunne få hjelp.


 Er sobril farlig for organer? Lever , hjerte nyre osv? 


Det er ikke blant de farligere medikamenter hva gjelder organskade. Skadevirkningene er mer av psykologisk av avhengighetsmessig natur.


Dette er et viktig, men vanskelig prosjekt du har tatt tak i nå, og det står svært stor respekt av det du gjør nå. Allier deg for enhver pris med fastlegen i en så utfordrende situasjon, avtal faste oppfølgingstimer over tid m.v. Håper informasjonen og rådene her kan være til nytte for deg. Lykke til!