Hvor lenge skal jeg fortsette med Valium?

Spørsmål

Har fått foreskrevet av fastlege og legevakt valium 5mg (1 tablett daglig) og imigran 50 mg (1ev. + 1 etter minst 2 timer grunnet kraftige migreneanfall 4 dager på rad, to ganger om natten. I tillegg til dette har jeg også brukt paracetduo og lbux (2-3) pr. dag den siste uken. Jeg har ikke hatt migreneanfall de siste tre dagene, bare lettere hodeverk og generelt svært svak.

Har vært plaget i ungdommen av hyppige anfall av migrene, men har ikke hatt dette etter at jeg startet med blodtrykksmedisin på midten av 90-tallet. Årsaken til utbruddene nå har trolig vært langvarig stress av overanstrengelse innen teoretisk arbeid. Min fastlege gav meg ingen informasjon om hvor lenge jeg skulle ta valium, men han visste heller ikke på det tidspunkt at jeg skulle få disse kraftige migreneanfallene som startet natten etter at jeg var hos ham. Jeg får ikke kontakt med fastlegen min nå, han er bortreist, så mitt spørsmål er om jeg bør fortsette med å ta valium fremover. Jeg var på legevakten 30.09.17

Svar

Hei.

Valium er et preparat som man som hovedregel bør bruke så lite som mulig av. Det er blant annet fordi tilvenningsmuligheten er svært stor, og det er lett å bli avhengig av det. Det er også slik at dersom man bruker det fast, vil man over tid vennes til virkningen, slik at man må bruke mer og mer av det for å få samme virkning. Det er også en medisin som ikke kurerer noe som helst, med andre ord er den kun symptomdempende, og ikke en medisin man "er nødt" til å ta, uansett.

Det å dosere medisiner, vurderer hvor lenge de skal brukes osv, er noe som vi ikke kan eller skal gjøre her over lommelegen.no, for det er ren individrettet pasientbehandling, og det kan ikke gjøres forsvarlig over nettet, uten samtale, undersøkelse, tilgang til journal osv. Det ville blitt uforsvarlig både faglig og etisk. Derfor er dette noe du skal ta opp med legen din, når du får kontakt med han igjen.

Forøvrig er jeg noe usikker på hva du har fått det mot. Det er jo en beroligende medisin. Og du skriver at du ikke har hatt migreneanfall de siste 3 dagene, og det er jo bra. Hvis migrene din hadde med stress å gjøre, så kan det være du fikk valium for å roe ned? Og isåfall tilsier vel det kanskje at du ikke trenger å bruke det lenger, siden du ikke har hatt migrene de siste dagene?
Men så står det med at du ikke har hatt anfall de tre siste døgnene, kanskje noe i strid med at du etterpå skriver at du fikk et kraftig migreneanfall natten etter at du var hos fastlege? Her blir jeg litt usikker på tidsangivelser osv, men kanskje det at du fikk migreneanfall ETTER at du var hos fastlegen og fikk Valium, betyr at Valium kanskje ikke hjelper deg mot migrenen din?

Alt i alt så vil nok et generelt svar her være at du bør bruke så lite som mulig av Valium, og det er trygt for deg å la være å ta det. Det bør du kanskje gjøre nå, for å se om du i det hele tatt har noen nytte av det på noe vis. Det finner du jo lettest ut av ved å prøve deg uten medikamentet i en periode. Så når du har testet ut dette både med og uten medisin, har du enda bedre grunnlag for å diskutere dette videre med fastlegen din.

Ha det bra og lykke til.