Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvilke medisiner er minst skadelig å bruke over lang tid?

Spørsmål

Hei har artrose og en del andre skader som gir konstant smerte på nivå 4-6. Jeg bruker 2-3 Paralgin Forte + 3 Ibux de fleste dager (i helgen klarer jeg meg uten). Det gir god smertedempende effekt, men jeg fikk Arcoxia 90 mg og Panodil 1 g av legen. Jeg har lest at det ikke bør tas i månedsvis, og jeg lurer på hva som er minst skadelig ved langvarig bruk? Lurer på om fastlegen misforsto hvor lenge jeg trolig må gå på dette.

Kvinne 56
Svar

Hei.


Det er ikke mulig å gi noe enkelt eller entydig svar på hva som er "minst skadelig", for da måtte man i såfall ha hatt klare definisjoner på hva "skadelig" er, og på hvilken måte. Alle preparater har potensielt negative virkninger, og viktigheten av hva som er mest uheldig for den enkelte, er individuelle vurderinger som vil kunne variere fra person til person. En lege vil alltid gjøre slike vurderinger på den enkelte pasients vegne, altså tenke skadereduserende. Når legen gjør slike vurderinger, så vil de kunne være gode og korrekte, eller mindre gode. Og noen ganger vil pasienten være enig, andre ganger uenig. Derfor er det veldig viktig at legen begrunner valg av medikament grundig for pasienten, inklusiv potensielt uheldige virkninger.

Det kan synes som at du ikke nødvendigvis har blitt informert grundig nok om hvordan legen din har tenkt her, så min konklusjon er at du bør ta en ny tur til legen for en grundigere samtale om dette.


Så til "hva som er minst skadelig".

Paralgin forte har den store ulempen at det er sterkt avhengighetsskapende, da en del av virkestoffet kodein omgjøres til morfin i kroppen, hvilket man faktisk blir avhengig av. I tillegg til å bli avhengig, vil virkningen avta over tid etterhvert som man blir tilvent, slik at man vil trenge høyere doser for samme virkning. Det er derfor i utgangspunktet kun ment til kortvarig bruk ved akutte smerter, og mye taler for å ikke bruke dette fast og over tid. I tillegg inneholder det paracetamol, som kan skade leveren ved for høye doser, og som kan skade leveren også ved lavere doser, om man har en leversykdom eller dårligere fungerende lever i utgangspunktet, og derfor helst burde la være å bruke paracetamol i det hele tatt. 


Ibux kan gi bivirkninger fra magen, i verste fall blødende magesår, og det er ikke helt sjeldent. Sannsynligheten øker ved langvarig bruk. Det er derfor heller ikke i utgangspunktet beregnet på langvarig bruk. I tillegg gir det en økt risiko for hjertesykdom ved lengre tids bruk.


Arcoxia er godkjent for lengrevarig bruk, inklusiv mot artrose, i motsetning til Ibux, som er beregnet på kortvarig bruk. Det gir imidlertid også en viss økt risiko for hjertesykdom og magesår, men i mindre grad enn Ibux.


Panodil: Virkestoffet er som kjent paracetamol, som er trygt til langvarig bruk ved doser under 3000 mg per dag, med mindre man har leversykdom, jfr over. 


Alt i alt kan det nok derfor synes som om kombinasjonen Arcoxia og Panodil er mindre uheldig å bruke over lang tid, enn Paralgin forte og Ibux, generelt sett. Men her med forbehold om at det kan være forhold ved din helse som ikke jeg kjenner til, i motsetning til fastlegen din.


Håper det var et greit og informativt svar. Ha det bra.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-