Hva taler mot behandling med Venlafaxin?

Spørsmål

Hei.
Har brukt Venaflaxin i flere år. Begynte etter min eneste barn/ sønns død for 16 år siden. Har aldri klart å komme meg over det.
Har alltid vært utilpass i folkemengder. Er da anspent hele tiden.
Endte med skilsmisse og det som hører med til det. Eks. Kone og jeg er gode venner i dag.

Etter prat med min fastlege, trappet jeg ned til svakere dose, 37,5 mg depot. Så til annenhver dag og til slutt full stopp.
Det er nå 8-9 uker siden full stopp. Livet nå, dårlig humør, grinete, motløs, rett og slett ræva! Har det ikke godt, nå.
Vil helst begynne med med. igjen.
Har det SÅ mye bedre med min dose på 37,5 om dagen.

Hva taler i mot? Kreftfrembringende? Forkortet liv med x antall år?
Fortell meg, jeg har vonde dager nå.

Svar

Hei,

det høres ut som du har hatt det ganske så vanskelig gjennom flere år etter at sønnen din døde. Slik jeg forstår deg er det sønnens død som har fremkalt symptomer som til sist har ført til at du ble satt på Venlafaxin.
Du forteller at du har trappet ned med Venlafaxin etter en prat med fastlegen og at Venlafaxin ble seponert for 8-9 uker siden. Du beskriver at du har etter seponeringen fått sympmtomer tilbake som gjør at du ønsker deg medisinen tilbake og spør hva som taler imot.

Venlafaxin er et antidepressivum. Leger er som regel opptatt av - og det gjelder alle typer medisiner - å finne lavest mulig effektiv dose for å unngå bivirkninger.
Når det gjelder medisiner slik som antidepressiva prøver man ofte - dersom nedtrapping har vært vellykket og man har havnet på laveste dose slik du har gjort - å kutte ut medisinen for å se om pasienten fortsatt har bruk for den eller om pasienten klarer seg uten.
Etter det du skriver føler du tydeligvis at seponeringen har ikke gått bra i ditt tilfelle. Dette bør du gi tilbakemelding på til fastlegen din.

Du spør hva som taler imot brukt av Venlafaxin. Det kan være mange ulike grunner hvorfor fastlegen din har bestemt seg for å slutte med preparatet i ditt tilfelle, men jeg skal si noe generelt om Venlafaxin som kan være nyttig for deg å vite.
Du skriver at du bruker i tillegg medisiner mot høyt blodtrykk, forhøyet kolesterol og prostata.
Venlafaxin har som mulig bivirkning at den kan gi høyt blodtrykk slik at det kan være én mulig grunn hvorfor fastlegen din har valgt å slutte med Venlafaxin. Man tilstreber alltid å ikke bruke medisin for å motvirke en bivirkning av en annen medisin (så langt det lar seg gjøre).
Prostataplager kan føre til noe som kalles urinretensjon, noe som er en tilstand der man i beste fall ikke kvitter seg med all urin i blæren og i verste fall ikke får tisset i det hele tatt.
Venlafaxin kan forverre prostataplager i den forstand at Venlafaxin har urinretensjon som mulig bivirkning.
Som du ser kan det altså være ulike gode grunner til at fastlegen din har valgt å seponere Venlafaxin i ditt tilfelle.

Det er dog viktig at fastlegen din får vite hvor ille du opplever hverdagslivet for tiden slik at fastlegen har en mulighet til å ta hensyn til dette i den samlete vurderingen sin av helsetilstanden din.
Jeg vil derfor anbefale deg å ta kontakt med fastlegen din for å drøfte videre fremgangsmåten.
Videre fremgangsmåten kan innebære at du enten får Venlafaxin tilbake eller at fastlegen velger et annet preparat eller at fastlegen henviser deg videre. Kanskje det er en mulighet for å få bearbeidet din store sorg psykologisk slik at du klarer på en bedre måte å leve med tapet uten å ha behov for medisin på sikt?
Jeg håper å ha hjulpet deg på veien videre og ønsker deg god bedring!