Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hva har skjedd i hjernen min etter langvarig bruk av Zyprexa?

Spørsmål

Dame 66 år, pensjonert sykepleier siden 2002. Har brukt Circadin 2 mg, Zyprexa 5 mg og Seroxat 10 mg siden 2002. Zyprexa ble seponert sommeren 2018 fordi jeg skulle ha 15 strålebehandlinger etter en brystkreftoperasjon. Zyprexa kan gå utover hjerte. Cardiolog som sjekket meg med ultralyd av hjertet før strålingen, bestemte at Zyprexa skulle trappes ned og seponeres i god tid før strålingen skulle ta til. Selve seponeringen gikk greit, men jeg har fått hukommelsestap, som er vedvarende pr i dag 2020. Er dette en vanlig situasjon som skjer etter langvarig bruk av Zyprexa? Jeg brukte dette preparatet i cirka 18 år. Gikk opp i vekt ved behandling på Zyprexa. Fikk "oksehunger". Fikk veldig god matlyst. Ingen fortalte meg om at det med økt matlyst kunne skje. Jeg var da innlagt i på psykiatrisk sykehus. Mine medisiner nå er Seroxat 10 mg. Fikk det i 2002. Hva har skjedd i hjernen min etter langvarig bruk av Zyprexa 5 mg. Kan opplyse at jeg er poor metaboliser.Det er tatt gentest av meg. Takk på forhånd for svar! Med vennlig hilsen pensjonert sykepleier

Kvinne 66
Svar

Hei.


Du har to spørsmål her, og jeg skal svare dem ett av gangen:


1) Er det vanlig å få hukommelsestap etter langvarig bruk av Zyprexa?

Nei. Det er det ikke. Og i tillegg er det slik at det ikke på noen måte er sikkert at det er Zyprexa som er årsaken til dette heller. Det at noe faller sammen i tid, skjer samtidig, sier ikke noe om at det nødvendigvis er noen årsakssammenheng. Det kan med andre ord være at du hadde opplevde de hukommelsesproblemene du opplever nå, også om du ikke hadde brukt Zyprexa, for hukommelsesproblemer kan man få av så mange årsaker. Og i tillegg er dette et spørsmål som du dessverre ikke vil kunne få svar på, for om du skulle ha funnet ut av dette, måtte du teoretisk sett ha levd om igjen de samme 18 årene som brukte Zyprexa, for så å se om du da fikk de samme hukommelsesproblemene eller ikke. I tillegg er det nok verd å spørre seg om dette i det hele tatt er et nyttig spørsmål for deg, noe du kan få noe igjen for å svar på. Det tror ikke jeg. Det som kan være mer nyttig, er å trene hukommelsen nå, for den er alltid trenbar, uansett. Da ser du fremover istedet for bakover. Det finnes det mange muligheter for, og alle aktiviteter som du bruker hjernen på, er virksomme. Typiske eksempler kan være å lære seg et nytt språk, lese bøker, løse kryssord. Hvis hukommelsen din er problematisk, kan du også bli utredet for dette via fastlegen din. 


2) "Hva har skjedd i hjernen min etter langvarig bruk av Zyprexa 5 mg?"

Dette spørsmålet kan en si en del om. For det første er det et spørsmål hvor du ser bakover, på ting som under ingen omtstendighet kan endres. Ting er slik de er, uansett om Zyprexa har påvirket hjernen din eller ikke. Og om Zyprexa har gjort noe "med hjernen din", kan man som forklart ovenfor, aldri finne ut av, for da måtte du altså ha levd de samme atten årene om igjen, og sett hvordan situasjonen da hadde blitt, uten Zyprexa.  Videre så kan følgende sies: Når du spør "hva har skjedd med hjernen min?", så må en tenke gjennom hva du da egentlig spør om. Hjernen er jo både en anatomisk struktur, selve hardwaren, men det er også selve DEG, tankene dine, følelsene dine, alle lagrede minner og opplevelser. Tanker, følelser, minner, personlighet, det er også en del av hjernen din, for tanker og følelser er jo også fysiske størrelser, i form av kjemiske signalsubstanser i hjernen din, nervebaner som har blitt etablert og som du har blitt vant med "å bruke" osv. Alt i alt går det ikke an å skille "hjernen" fra "deg", dvs hvem du er og hvordan du tenker og føler pr idag. Dette kokes nok ned til følgende: Du er den du er idag, og slik er det bare. Vi kan ikke endre fortiden, hva vi har opplevd, tenkt og følt, eller hva vi har inntatt av tabletter for den saks skyld. Men morgendagen og alle dager som kommer, har vi stor mulighet til å påvirke, på utallige effektive måter. Det handler da blant annet om hva du velger å gjøre og å tenke på, hva du aktiviserer deg med, hva du velger å fokusere på: Fortid eller fremtid, eller om du velger å fokusere på ting som ikke er ideelt i livet ditt, eller på det som er bra, og som du kan gjøre mer av. 


Håper at du finner informasjonen og rådene i svaret til nytte. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-